Effektiv vårrengjøring – rom for rom

Sola skinner, men med den blir hybelkaninene og rødvinsflekken på teppet godt synlig – sammen med tåkete vinduer, støv  og skitt på steder du ikke vanligvis ser. Det føles kanskje uoverkommelig å starte på vårrengjøringen, men det skal ikke så mye til, og trenger ikke å ta så lang tid.

Ett rom av gangen

Sett på musikk som gjør deg glad, og få med deg hele familien. Lag en konkurranse ut av det; Hvem blir først ferdig med sin oppgave? Hele huset trenger heller ikke blir ferdig med én gang. Sett av en dag til hvert rom, så skinner huset før du vet ordet av det. Og tenk på det hele som gratis trening!

Det lønner seg å starte øverst og jobbe seg nedover; bruk tørrmopp på tak og vegger for å fjerne støv og spindelvev. Tørk så støv over alle tørre flater. En grei huskeregel er å bruke tørt på alle tørre overflater. 

Er det fint vær, heng gjerne ut sengetøy og tepper for dagen. Fjern støv under senger og sofaer,  og tørk over sofaputene med en fuktig klut. Rydd klesskap og fjern alt som ikke brukes eller er ute av sesong. 

Fjern fett på kjøkkenet

Utfordringen på et kjøkken er ofte fett fra matos som har samlet seg over tid. Fett fjernes enkelt med lunkent vann og Zalo, enten det er på toppen av skap, skapdører eller hyller. 

Kjøleskapet er enklere å vaske enn du tror: fyll vaskekummen og legg hyller i bløt og vask grønnsaksskuffer. Er oppvaskmaskinen stor nok, bruk den og gjør det enda enklere. 

Tiden da du brukte evigheter på å rengjøre komfyren er forbi. Spray på rengjøringsspray for ovn. La det få virke før du tørker av.

Vel så effektivt kan bruk av bakepulver være: Fukt komfyrveggene og dekk dem med bakepulver, og la stå på svak varme gjennom natten. Så er det bare å tørke over med papir morgenen etter, og ovnen er som ny. 

Supertrikset for rene dusjvegger

Vi liker alle et rent og velduftende bad. Fukt kan fort skape bakteriefeller og vond lukt. Også her er det greit med en grundig sjekk oppå skap og på steder som ikke er så tilgjengelig til daglig. Trekk frem vaskemaskinen om den står her, og vask bak og under. 

Mange har dusj med glassdører. Selv om vi jevnlig vasker av disse, kan de bli matte og det kan samle seg såperester. Et supereffektivt tips er to deler oppvaskmiddel blandet med én del eddik. Smør godt på, ekstra godt der det er synlig belegg, og la virke en stund. Skyll så av og du har de blankeste, reneste glassvegger.

Har du fliser på badet, bruk en baderomsspray som løser opp kalk, skitt og såperester. Ikke glem sluk og dusjhode.

Rent og ryddig i gangen 

Dette er kanskje husets mest travle sone, og den som samler mest skitt. Her er det lurt å fjerne alt som er ute av sesong, både jakker, skotøy og eventuelt utstyr. Fjern alt du ikke bruker ofte, så blir det enklere å holde det ryddig og rent over tid.

Garderobeløsninger og skohyller er gode tips for enkel rengjøring. Støvsug og deretter vask over gulv i alle rom helt til slutt. Ikke glem lister og lysbrytere.

LES MER: Her er proffenes tips til skinnnede blanke vinduer. 

7 ting du kan rengjøre med eddik

Visste du at du praktisk talt kan holde hele huset rent med en flaske eddik?

Universalmiddelet rengjør effektivt og tar knekken på de aller fleste former for mugg, skitt og bakterier, takket være sitt høye syreinnhold.

Bland hvit eddik (7%) med like deler vann, spray på og tørk med klut.

NB. Sjekk alltid med produsent om dine overflater eller produkter tåler denne behandlingen. Natursten og fuger bør ikke komme i kontakt med eddik.

  • Skru av dusjhodet og la det trekke i en bolle med eddik over natten. Fjerner bakterier og kalk.

  • Spray badeveggene og dusjforheng for å forhindre muggvekst.

  • Bruk ufortynnet eddik i toalettet for å fjerne misfarging og bakterier. La stå og virke en stund.

  • Tette sluk fikser du ved å helle like mengder bakepulver og eddik i sluket. Når miksturen slutter å boble, skyller du godt.

  • Vask kjøleskap, komfyrtopp og mikro med eddik.

  • Fjern vond lukt i vaskemaskin og sluk med ren eddik.

  • Mange vanskelige flekker kan fjernes: kaffe, sjokolade, ketchup, syltetøy, cola og vin. Gni flekken forsiktig med eddik, deretter vask.


21.04.2017 06.17.00