Hvilke vinterstøvler bør barna ha?

  Ja, vi vil ha fornøyde unger som er varme på beina i vinter! Kategorisjef Anette Olsen hos Obs gir deg sine beste tips før du skal kjøpe årets vinterstøvler.

  – Det viktigste er å velge riktig størrelse og god passform. Så kan du vurdere hvilke egenskaper støvlene skal ha. Skal de være vanntette? Skal de tilby ekstra god støtte? Eller skal de ha ekstra foring for varme føtter på de kaldeste dagene?

  Hvor kaldt er det?

  Det er viktig å tenke på hvilket vær støvlene skal takle. Blir det en veldig kald vinter, kan det nemlig være at skoene skal ha  andre egenskaper enn om det blir skikkelig slapsevær.

  Skal barna også ha støvler? Slik finner du de gode støvlene!

  – Blir det en vinter med mye regn, anbefaler vi forede PU-støvler eller Neopren-støvler. Disse er både vanntette og så høye at barna sjeldent plumper. Disse er fine helt ned til minus 10 grader, forklarer Olsen.

  Støvler fra Cherrox
  VANNTETTE VINTERSTØVLER: Cherrox er godt å ha når snøen er våt – og de duger også godt i ganske så kaldt vær. Foto: Viking. 

  Blir det mye kulde og snø, anbefaler Olsen andre egenskaper.

  – Blir det veldig kaldt, anbefaler vi støvler med membran. De er foret med et isolerende materiale, som for eksempel fleece. Det er også veldig viktig at du sørger for at det er plass til å bevege foten foran i skoen. Hvis ikke foten kan bevege på seg, blir barnet kaldt, tipser Olsen.

  Du bør også supplere med ull for å regulere kulda. Bruker du bomull, blir foten kald uansett. Det er også en stor fordel om det er mulig å ta ut sålen. Da blir støvlene mye enklere å tørke.

  Hvor aktive er barna?

  Til slutt er det viktig å finne en sko som både sitter godt og som kommer til å tåle aktivitetsnivået til barnet.

  – Viktige egenskaper for gode vinterstøvler er at de sitter godt på foten, og at de er brede foran. Barnas føtter er ofte bredere foran enn de voksnes. Det er også viktig med god demping i hælen og at skoen gir god støtte. Sjekk også at yttersålen har godt grep, slik at barna ikke risikerer å skli på glatt is og snø, forklarer Olsen.

  – Kvaliteten på materialet kan spille inn på hvor lenge skoen varer. Det kan for eksempel være en forskjell mellom syntetisk materiale og skinn.

  Hun tipser også om at det er lurt å ha to par som barnet kan bytte på. Da gjør det ikke noe om det ene paret må tørke en dag, og du unngår at barnet går med samme sko hver dag hele vinteren. 

  – Ofte betaler du litt ekstra for en kjent merkevare, men skoen du ender opp med bør uansett være den som sitter best og har de kvalitetene du er ute etter, avslutter Olsen.