Slik velger du riktige joggesko til barna

  Ordentlig fottøy er avgjørende for at små føtter skal kunne utvikle seg riktig, og unngå problemer med rygg og føtter i fremtiden. Foten gjennomgår en enorm utvikling fra fødsel til den er ferdig utvokst.

  Under denne utviklingen er det normalt med både plattfothet, kalvbeinthet og føtter som peker innover. Dette er ikke noe du trenger å bekymre deg for ved skokjøp. Det som er viktig, er at skoen gir passe mye støtte.

   – Du må passe på at yttersålen ikke er for hard, men gir stabilitet. Skoen skal ha en bra fleks-sone, og samtidig være lett og behagelig å ha på, sier Rebekka Sørli fra Viking Footwear.

  Joggesko med demping

  Skoen skal altså ha en stiv hælkappe som gir bra støtte. Du kan sjekke om den er for stiv eller myk ved å trykke på begge sider av den. Yttersålen skal være passe fast, ikke så stiv at den blir ubehagelig å gå med, men samtidig ikke så myk at du kan vri på den. I tillegg skal skoen være myk der den naturlig bøyes når du går, altså fremme med tåballene. 

  FLERE SKOTIPS? Slik velger du riktige støvler til barna!

  Slik måler du riktig skostørrelse

  Visste du at barneføtter kan vokse opptil en halv centimeter i måneden? Eller at guttefoten vokser mer i rykk og napp enn jentefoten?

  – For de små er det viktigst med joggesko som er store og romslige nok til at foten ikke blir hemmet i skoen, og at den får plass til å vokse og utvikle seg, forteller Sørli.

   Men det skal heller ikke være for mye plass. Selv om det er fristende å gå opp en størrelse for at joggeskoene skal vare litt lenger, bør dette unngås. Om skoene er altfor store, krever det nemlig mye krefter bare på å holde dem på plass.

  Viking har følgende metode til å finne riktig skostørrelse:

  Barnesko og mål cm

  1. Legg et hvitt ark inntil en rett vegg, og få barnet til å stå oppå arket med hælene inntil veggen. Pass på at det har hele vekten på føttene, og ikke krøller tærne. Tegn en strek foran stortåa på begge føttene.

  2. Mål avstanden fra kanten av arket til streken. I mange tilfeller er den ene foten litt større enn den andre, da skal du ta utgangspunkt i den største foten. Legg til et voksetillegg på 1–1,5 cm. 

  3. Sammenligne lengden med tabellen for å få riktig størrelse. 

  En annen metode er å ta ut innleggssålene fra et par sko og bruke dem som måleverktøy. 

  Vask av joggesko

  Om høsten og våren er det en fordel med vannavstøtende joggesko. Disse er også fine i vått sommervær og på skog- og fjelltur. Både skinn, Gore-Tex og Sympatex vil kunne holde føttene tørre og varme når det er litt fuktig. I tillegg bør skoene ha god pusteevne, siden barneføtter lett blir klamme.

  Barnesko

  Uansett hva du velger, er en ting sikkert: Joggesko blir skitne. Ofte. Så hvordan skal du vaske dem?

  – De fleste av våre sko kan vaskes i vaskemaskin på 30 grader. Dropp vaskemiddel og skyllemiddel, og tørk dem i romtemperatur, anbefaler Sørli fra Viking.

  Ta ut løse deler som såler og skolisser, og legg alt i en vaskepose før du putter dem i maskinen. Om det er en vaskeanvisning på skoene, bør du følge denne. Skinnsko og sko som bare er litt skitne, kan vaskes med en fuktig klut.

  Om du vil at skoene skal vare lengst mulig, bør de ikke tørkes med for høy varme. Gore-Tex-sko tåler tørkeskap ved lav temperatur, men det anbefales å tørke dem i romtemperatur. Om du forer dem med kjøkken- eller avispapir, vil de tørke raskere.

  Joggesko til barn

  En joggesko til alt

  Barn begynner med organisert idrett tidligere enn før, gjerne i barnehagealder. Men det er ikke nødvendig å tenke på teknisk fottøy med én gang. En god joggesko holder for de fleste fritidsaktiviteter, med noen unntak. For eksempel fotball på gressbane, som er enklest å mestre med fotballstøvler med knotter.

  For små rabagaster som klarer å kle på seg selv men ennå ikke har knekt sløyfekoden, er det smart å gå for borrelås eller andre enkle stramme-løsninger. Det sparer både barnehagepersonale og småbarnsforeldre for tid, og gir barna den gode mestringsfølelsen.

  Sjekkliste for kjøp av barnesko

  • Passe stiv. Skoen skal ha en fast såle som ikke er helt hard, men heller ikke så myk at du får vridd den rundt. I tillegg skal den ha en hælkappe som gir god støtte.

  • Bra fleks-sone: Den skal være bøyelig fremme ved tåballene.

  • Passe plass til å vokse i. Det skal være 1–1,5 cm klaring foran tærne (det er ca. en tommelfingernegl), og 0,5 cm ekstra plass i bredden.

  • Skolebarn og større barnehagebarn bør ha sko de klarer å ta på selv.

  • Ta helst med barnet i butikken og prøv skoene før dere kjøper dem. Og husk at skokjøp bør legges til ettermiddagen, siden føtter kan hovne opp i løpet av dagen.

  • Gå for et materiale som ventilerer godt, slik at de små ikke blir klamme på føttene.

  (Kilder: Familieverden.no, klikk.no, vikingfootwear.com)