Uteleker for hele familien

Enten du er alene hjemme med barna eller arrangerer familietreff er det lurt å ha en underholdningsplan. En mangekamp er en turnering bestående av flere forskjellige spill, leker og konkurranser, og sikrer at ingen kjeder seg.

Kjør gjennom alle på én dag, eller gjør «dagens femkampgren» til fast kveldsaktivitet. Det blir garantert god stemning og mange fine sommerminner!

Først lager du et poengsystem som gjør at dere kan kåre en sammenlagtvinner når alle grenene er gjennomført. Heng gjerne opp poengoversikten på veggen, så alle kan følge med underveis.

Er dere fire stykker i familien, kan for eksempel vinneren i hver øvelse få fem poeng, nummer to få tre poeng, nummer tre få to poeng og nummer fire få ett poeng. Husk at dere tilpasser lekene til barnas alder, så alle føler mestring og har det gøy underveis.

Velg noen av disse lekene og lag deres egen tre-, fem- eller sjukamp!

Krokket

Dere trenger: krokketsett

Lag en morsom bane i hagen eller parken. Det er en fordel om underlaget er rimelig flatt. Husk å bli enige om reglene på forhånd! Vil dere gjøre det helt enkelt, kan dere kåre den som bruker færrest slag på banen til vinner.

En litt mer avansert variant er å gjøre det attraktivt å treffe motstandernes kuler – enten ved at man får ekstraslag om man treffer en annens kule, eller ved at man får lov til å gjøre en såkalt krokkering. Da legger man sin egen kule inntil motstanderens kule, holder den fast med hånden og slår på den med kølla, så motstanderens kule blir klinket vekk.

 

Fotballgolf

Dere trenger: fotball

Fotballgolf spiller dere etter samme prinsipp som minigolf. Det er om å gjøre å treffe ned i et hull eller mellom to stolper på færrest antall spark. Bruk beina på hagemøbler som mål, eller plasser stående og liggende vaskebøtter rundt omkring i hagen, så det blir en morsom bane ut av det. Færrest spark totalt vinner!

Huskelotto

Dere trenger: Et teppe

Riss opp to like rutenett i grusen, eller lag dem ved hjelp av hyssing. 4x4 ruter er fint å begynne med. Finn fram 16 ulike ting, men to av hver. Finn for eksempel to steiner, to gafler, to sko, to kvister, to flasker solkrem, osv.

I det ene rutenettet plasserer du én av hver av tingene dine. Da står du med ett fullt og et tomt rutenett, samt 16 enkeltobjekter. Hver deltaker får se på fasiten i ett minutt, før den tildekkes med et teppe, og deltakeren skal prøve å gjenskape mønsteret med de ledige gjenstandene i det tomme rutenettet.

Smakelek

Dere trenger: bind for øynene, litt forskjellig å smake på

La deltakerne smake på forskjellige typer mat og drikke. Den som gjetter flest riktige, vinner. Ikke la deltakerne kjenne på maten med hendene, og pass på at de ikke ser noe gjennom øyenbindet. Forslag til ting å smake på: oppskåret vannmelon uten steiner, smeltet iskrem, knust potetgull, middagsrester fra i går, sitronskall, jordbær, brus.

LES OGSÅ: Slik arrangerer du utebursdag.

Hinderbane

Bruk naturen og det dere har tilgjengelig for å lage en morsom hinderløype! Har dere et bord å krabbe under, en stokk å balansere på, noen rockeringer å hoppe gjennom og kanskje en bekk eller et lite badebasseng å vasse gjennom, kommer dere langt. Bare fantasien setter grenser!

Boksen går

Denne klassikeren passer perfekt å bruke som finale på mangekampen, og spenningen blir garantert stor!  En voksen boksevokter teller til hundre og alle løper og gjemmer seg. Hvis en deltaker når fram til boksen og roper «boksen går!» før boksevokteren, får den ett poeng i sammenlagtresultatene. Har boksevokteren funnet noen av de andre deltakerne, blir de befridd når boksen går. Leken er over når alle er funnet.

Bowling

Du trenger: flatt underlag, en fotball og ti tomflasker

Still opp tomflaskene som bowlingkjegler og slå dere løs. Her er det lurt at en voksen er poengsjef og har ansvaret for å sette opp kjeglene etter hvert kast.

 

Kubb

Dere trenger: et sett med kubb

Skal dere bare ha én type hagespill, er kubb et topp alternativ. Familien deler seg inn i to lag, og kjemper om å treffe motstandernes kubber med kastepinnene. Denne leken er like morsom for barn som for voksne, og er en helt sikker sommerhit.

 


06.06.2017 08.44.15