Fiskeglede kan læres!

  Er ikke barna så interessert i å bli med på fisketur som du kanskje ønsker? Ifølge mannen bak fiskebloggen Rosa Reke kan fiskeglede hos barna læres – med den rette fremgangsmåten.

  Bjørn Tore Kjølholt står bak fiskebloggen Rosa Reke – oppkalt etter favorittfluen. Som født og oppvokst på Hvaler fikk Bjørn raskt interessen for fisk, og er stadig på sjøen med fiskestangen sin. Til sin store glede deler også datteren hans interessen for fisk.

  Far og datter med fiskedilla

  Eline Adele har vært med meg på fisketur siden hun var tre år, forteller Kjølholt.

  – Første gang hun ble med på fisketur fikk hun en liten abbor. Vi tok den med oss hjem og hun fulgte nøye med mens jeg sløyet den, pekte og spurte om tarmer og annet, før jeg fileterte den og vendte den i egg og mel før steking. Responsen var upåklagelig. «Abbor er den beste fisken jeg har smakt», var den entusiastiske dommen.

  Ta med barna på fisketur

  Siden den gang har det blitt mange fisketurer på far og datter. Allerede på neste fisketur sløyet og stekte hun fisken selv, og også denne var det beste hun hadde smakt. I dag spiser datteren knapt kjøtt.

  Ikke bare elsker hun å spise fisk, hun har også fått en stor interesse for det og går stadig i butikken og prøver å finne ut av hvilken fisk som ligger i disken.

  Les Bjørns beste tips for å vekke fiskegleden hos barna:

  1. Gi barnet en positiv opplevelse

  familie på fisketur

  Ikke stå og fisk i fem timer, selv om det koker av fisk og du blir ivrig. La alt gå på barnets premisser, vær tålmodig og hjelp til så de får oppleve å få fisk første gangen. Hvor stor den er eller hvilken type bryr de seg ikke om. Det handler om å bygge opp en interesse.

  TIPS: Her er 8 ideer til hvordan barna får en topp hjemmeferie!

  Velg et sted du er sikker på at det blir fisk første gangen. Innlandsfiske etter abbor er et godt valg, her får du nesten garantert napp. Eller fisk makrell fra en brygge midt på sommeren. Spør deg litt for, så får du fort vite om det er mye makrell i vannet.

  2. Ta med bøtte, håv og snøre 

  Når fisken er fisket, slipp fisken levende ned i en bøtte med vann så barnet får studert og kjent på den. Bare det å se den svømme rundt er ofte spennende nok. En brygge er ofte et fint sted å være, med mye liv i vannet under brygga. Mister barnet interessen for å fiske med stang, er krabbefiske en sikker vinner.

  barn som fisker på brygge

  3. Ta med barnet på hele prosessen

  Det kan hende de synes det er litt ekkelt å se på sløying de første gangene, eller det å ta i fisken. Ikke tving barna. De blir fort nysgjerrige, og følger nok med på hva du gjør uansett. Etter hvert vil de nok gjerne prøve selv.

  4. La barnet være med å tilberede maten etterpå

  Fisk man selv har fanget har langt større sjanse for å smake godt, og kan over tid gi et godt forhold til all slags fisk. Får barn et forhold til råvaren de spiser, og ser prosessen frem til matbordet, er sjansen stor for at de liker det som blir servert.

  5. Vær kreativ i matlagingen

  Hjemmelagede fiskepinner er noe av det enkleste som finnes å tilberede, og populært hos de aller fleste barn. Sashimi av egenfanget fisk likeså.

  6. Mens leken er god ...

  Det viktigste av alt: gi dere med å fiske mens dere er på topp, gjerne mens barnet helst vil bli og fiske lenger. Da får du barn som tigger om å bli med på fisketur.

  Det er deilig det!