Lær barna å sykle

Når skal dere begynne å ta skrittet fra trehjulsykkel til tohjuling?

Dette er selvsgt ingen fasit for hvor gamle barna bær være for å lære å sykle – det er individuelt i forhold til modenhet og motorikk. De fleste starter når de er mellom tre og fem år, ifølge Trygg Trafikk.

Det viktigste er at barnet kan klare å styre, stanse og sette føttene i bakken før dere begynner med sykkelopplæringen.

TIPS! Slik velger du riktig barnesykkel

 

 

 

5 tips til å lære barnet å sykle

1. La barnet sette seg på sykkelen mens du står bak og holder den. Gå fort framover med sykkelen og si «Brems, stans og sett ned benet». Gjenta dette trinnet til du føler at barnet kan det, og det går noenlunde automatisk.

2. Fortell at du vil gi litt fart, men at barnet ikke skal tråkke pedalene rundt. Dytt så sykkelen i fart og slipp den, og be barnet om å stoppe sykkelen etter noen meter.

3. Gjør det samme som i forrige trinn, men i tillegg ber du nå barnet om å tråkke rundt på pedalene et par ganger før det stanser. Øk antall tråkk etter hvert.

 
STOLT ØYEBLIKK: Det øyeblikket når du klarer å sykle helt selv, er det nok mange av oss voksne som husker den dag i dag! 

  

4. Når barnet behersker alle de forrige punktene, skal det selv prøve å sette sykkelen i fart. Lær barnet å sette den ene foten på pedalen i stilling «5 over 12», og tråkke denne pedalen ned samtidig som det skyver fra med foten som det har i bakken.

5. På nettet finnes det også opplæringsvideoer for voksne og barn. Sjekk denne videoen fra Trygg Trafikk:

 

 

Gode tips for mestring

Husk at opplæringen skal finne sted på et trygt sted uten trafikk, og at du som er voksen må smøre deg med tålmodighet og bruke den tiden det tar.

Barn er forskjellige, noen trenger flere uker for å bli trygg på to hjul, mens andre tar det med en gang. Men en ting er sikkert: Stressa foreldre hjelper i hvert fall ikke på mestringsfølelsen.

 

Og til slutt: Hva skal man gjøre om barnet faller og slår seg, og nekter å gjøre et nytt forsøk? Bør man forsøke å få det opp på sykkelen igjen så fort som mulig, eller skal man vente til barnet selv har lyst til å prøve igjen?

– Jeg tenker at foreldrene er de beste til å avgjøre dette. Prøv dere fram og for å se hva barnet er klart for, men det er sikkert lurt at det ikke går for lang tid før dere prøver igjen, sier Ida Neergaard, rådgiver i Trygg Trafikk.

LES OGSÅ: Slik gjør du barna tryggere på sykkelen

 


19.04.2018 12.27.21