Få sommerens beste sykkeltur

En sykkeltur er et spennende alternativ til den vanlige fotturen. Dere kommer lenger, får sett nye steder og barna får nyte bevegelsesfriheten og tilfredsstilt oppdagelsestrangen.

‒ Det viktigste er at sykkelturen skjer på barnas premisser. En kort, vellykket tur er bedre enn et overambisiøst prosjekt, sier Mikkel Soya Bølstad, friluftsforfatter og sykkelentusiast.

Turen må tilpasses ungenes ferdigheter og alder. Har dere aldri vært på sykkeltur før, holder det med en liten formiddagstur. Er barna større og sykkelvante, er det ikke noe i veien for å ta dem med på sykkelturer over flere dager. Akkurat hva ditt barn er klar for, vet du som forelder bedre enn noen andre.
 

La barna være med å bestemme

En sykkeltur i nærområdet kan være like fin som en langtur over viddene. Uansett hvor dere vil på tur, er det viktig å la barna være med på planleggingen. Skal dere sykle på asfalt eller grus? Synes dere det er greit å trille syklene på sti et lite stykke? Hvor mye motbakke tåler dere?

‒ Gjør turen til et felles prosjekt, og sørg for at barna får en solid dose mestringsfølelse. Da legger du et godt grunnlag for å gjøre barna glade i å sykle og være ute, sier Bølstad.

Skal dere på langtur, er det viktig å ta noen kortere prøveturer i forkant. I likhet med voksne, trenger barn tilvenning før de kan sitte på sykkelsetet over lengre perioder. Nytt utstyr må prøves og tilpasses før dere bruker det på lange turer.

Korte treningsturer gjør at barna blir trygge på sykling og kjent med utstyret. Husk at det er barna som skal øve seg, og at det viktigste er at de har positive opplevelser med sykkelen.

TIPS! Her er de beste rådene for å lære barna å sykle. 

 Sykkeltur skal være hyggelig

‒ For å holde gleden og motet oppe når dere har kommet dere ut på tur, er det viktig at dere tar dere tid til både hvilepauser og andre pauser, sier Bølstad.

La barna sykle først og bestemme farten, og husk at mye av friluftsgleden ligger i det å stoppe og se på dyr og ting dere kommer over. La dem ha lett sekk, og prøv å legge turene til dager med fint vær. Vær ærlig om hvor langt det er igjen, og husk at tursjokolade er kjempeviktig. 

LES OGSÅ: Slik lapper du sykkelen selv. 

Riktig utstyr til sykkelturen 

  • Hjelmen skal sitte godt og fast på hodet, uten at hakereimen gnager. Pass på at den ikke sklir bakover og blir liggende i nakken. 

  • Sykkelhansker er lurt, da unngår dere gnagsår og kløe i håndflatene.

  • Bukser eller shorts med padding eller gel innsydd i baken gjør sykkelturene veldig mye mer behagelige, både for store og små. Er ikke det nok, finnes det også geltrekk til sykkelsetet, så det blir mykere å sitte på.

  • Husk at det fort kan bli friskt i utforbakkene, så en vindtett jakke er kjekt å ha i sekken, også på varmere dager.

  • En av de store fordelene med sykkel, er at dere kan ha mye oppakning på selve ramma eller på bagasjebrettet. Ha sjokoladen og drikkeflaska lett tilgjengelig!

  • De mindre barna har det best i en sykkeltilhenger, et tryggere og mer behagelig alternativ enn et barnesete på bagasjebrettet. I tilhengeren er det også plass til bagasje.

  • Lappesett, ekstraslange, sykkelpumpe og et lite multiverktøy er helt nødvendig for å unngå katastrofe.

 


08.06.2017 12.44.00