Den lille skøyteguiden

  Å gå på skøyter er kjempegøy for barn i alle aldre. Men hva slags skøyter bør man begynne med? Og hvordan holde alle varme på beina?

  Skøyter er fortsatt blant norske barn og voksnes favorittvintersyssel. Mens vi venter på snøen er dette en super aktivitet for hele familien, enten man går for en kunstisbane eller et frossent vann.

  Det siste krever noen forholdsregler, men kan være helt magisk. På Varsom.no kan du sjekke isvarslene for din landsdel.

  Uansett er det lurt å ha riktig utstyr for å få den beste opplevelsen. Og ikke glem ullundertøy som holder barna varme på kroppen!

  Ikke for store skøyter

  - Det aller viktigste er at skøytene ikke er for store, forteller Øyvind Sakshaug. Med 21 års erfaring som materialforvalter for damelandslaget i bandy, og 15 år for herrelandslaget, vet han hva han snakker om.

  - Jeg har alltid kjøpt billige skøyter til mine barn, og heller byttet dem ut ofte. Personlig syns jeg regulerbare skøyter er veldig stive, de gir ikke så god skøyteopplevelse.

  Sakshaug mener de første skøytene bør være hockeyskøyter, uansett kjønn. De er enklest å gå på.

  - Unger kan begynne å gå på skøyter fra de er fire år gamle. Trikset i starten er å ha en bruskasse å holde seg i de første gangene. Slik lærte begge mine barn å gå på skøyter, og det var ikke mange turene som skulle til før bruskassa var overflødig, forteller Sakshaug, som til daglig er driftssjef på Ullevål Stadion.

  Og trenger dere en pause fra skøytebanen kan du sjekke hvordan du velger riktig skiutstyr til ungene her.

  Skøyter til store og små

   

  Husk å slipe skøytene

  Alle skøyter er uslipte når de er nye. Og de må slipes.

  - Jeg pleier å si at det å lære å gå på uslipte skøyter er som å lære å sykle med punkterte dekk. Som en grunnregel bør du slipe skøytene hver femte gang du bruker dem. Da blir det mye morsommere å gå, sier eksperten.

  Skøyter kan du få slipt i de fleste store sportsbutikker, og på enkelte skøytebaner, mot betaling.

  Slik holder du varmen på skøyter

  I og med at kulde er en forutsetning for å gå på skøyter, så er kalde føtter en evig tilbakevendende utfordring. Øyvind Sakshaug har en del erfaring med det, blant annet fra bandy-VM i Russland da gradestokken viste 37 kuldegrader.

  - Tørre føtter og rene ullsokker er trikset. Man kan bruke talkum på føttene for å holde dem tørre. Er det skikkelig kaldt kan man i tillegg dra en stor ullsokk utenpå skøytene.

  Men bandyentusiasten understreker at når barna har lært seg å gå, og har skøyter som passer, så fryser de nesten aldri.

  Til slutt en viktig melding fra skøyteeksperten: Bruk alltid hjelm når du skal på skøyter, og sykkelhjelm går helt fint. I tillegg er knebeskyttere lurt, bruk gjerne de samme som til rulleskøyter eller skateboard, hvis du har.