Slik kler du barna om vinteren

  Temperaturen kan svinge fra 5 plussgrader den ene dagen til 7 minus den neste. Hvordan kler du barna etter ulike temperaturer?

  Barnehagebarn er mye ute i løpet av dagen, og da gjelder det å følge med på gradestokken når du skal kle på de små. 

  – En ting er at temperaturen svinger fra dag til dag, men den kan også endre seg i løpet av dagen, sier pedagogisk leder i Treskeveien barnehage, Bjørn-Petter Solbøe.

  Han understreker at det også er forskjell på barn og hva slags klær de trenger. 

  – Om barnet liker å leke rolige leker med lite aktivitet, vil de bli raskere kalde. Mens svært aktive barn vil bli varme og våte av svette fra innsiden, noe som heller ikke er bra. Hovedregelen er at vi kler på i lag, og heller tar av klær og regulerer underveis, sier Solbøe.

  VINTERDRESS: Hel dress er lurt for aktive krabater, og med strikk under foten kommer det ikke så lett snø inn under buksa. Foto: Istock

  Se opp for vinden!

  Det er også viktig å ikke se seg blind på gradestokken. 5 plussgrader kan oppleves som kaldere enn 2 minusgrader om det blåser surt.

  – En solrik, vindstille dag med to minusgrader vil ikke oppleves så kaldt som en dag med fem plussgrader, litt regn og vind. Når vi er ute over tid, tar vi alltid høyde for vinden og hvordan været faktisk oppleves for barna, sier han.

  LES OGSÅ: Kan bambus erstatte ull?

   
  VÆR VOTTEBEVISST: Vanntette, varme votter med godt fôr bør du ha noen av på lager. Foto: Istock

  Gode votter er viktig

  Spesielt når det gjelder yttertøyet til barn, bør du være kvalitetsbevisst, mener Solbøe.

  – Om barna fryser på hendene, forplanter kulden seg videre i kroppen. Det er viktig med ordentlige votter som sitter godt, og gjerne flere par, siden de som regel blir våte og bruker lang tid på å tørke.

  Han anbefaler vannetette regnvotter, de er også fine å ha når det er mildvær, men ofte veldig surt.

  – En god vinterdress er også bra å ha, og jeg vil anbefale Gore-Tex-sko som puster, framfor helt tette Cherrox. Barna blir klamme på føttene i Cherrox, og kan fryse etter hvert. Cherrox med uttakbart ullfôr er mye bedre enn dem med vanlig fôr, sier han.

  GODE TIPS: Dette bør du vite før du kjøper støvler til barn

  Vær også obs på at helt små barn i ett-to-årsalderen ofte blir sittende mye stille og ikke kan gi beskjed om de fryser. Derfor bør de ha mer klær på enn tre-seks-åringene.

   
  STORE FORSKJELLER: Denne nåla kan bevege ganske drastisk på seg i løpet av et døgn. Da gjelder det å stille beredt! Foto: Istock

  Den store temperaturguiden

  Her er Bjørn-Petter Solbøes tips til hvordan kle barna i forskjellige vintertemperaturer:

  + 5 grader:

  ❄️ Innerst: Ullundertøy. Unngå strømpebukse i bomull, da blir barnet fort kald. Stillongs og en tynn ullsokk er å foretrekke, da kan du lett bytte sokker om barnet blir våt på føttene.

  ❄️ Mellomlag: Et tynt fleecesett, bukse og genser. Unngå jeans. En joggebukse i bomull er eventuelt en bedre løsning.

  ❄️ Ytterst: En vinterdress, men om barnet er veldig aktivt kan en parkdress holde. Om det regner kan du gå for et tjukkere mellomlag, enten med fleece eller helst ull, og regntøy. Husk regnvotter.

  ❄️ På hodet: En halslue som dekker både hode, nakke og hals. Den kan dyttes inn under genseren, slik at det ikke oppstår gliper. Pass på at den sitter godt på. Skjerf skal ikke brukes i barnehagen på grunn av kvelningsfare.

  ❄️ På beina: Gore-Tex-sko.

   

  0 grader:

  ❄️ Innerst: Ullundertøy innerst, unngå bomullsstrømpebukser. 

  ❄️ Mellomlag: Et tynt fleecesett.

  ❄️ Ytterst: Vinterdress. Husk at 0 grader og bris vil oppleves som like kaldt som flere minusgrader. Gode votter er viktig.

  ❄️ På hodet: Halslue eller en hals som sitter godt, og en lue som dekker ørene godt. Buffer er ofte litt vide og gir lite varme, men fungerer bra om de sitter tett nok på.

  ❄️ På beina: Om du ønsker å la barna bruke Cherrox, så velg varianten med ullfôring. Tynne ullsokker på føttene og Gore-Tex-sko fungerer fint.

   
  SE AN VÆRET: Ikke se deg blind på gradestokken. Er det sol og vindstille, trenger ikke barna like mye klær. 

  - 5 grader:

  ❄️ Innerst: Ullundertøy. Nå er det veldig viktig at barnet ikke har bomull innerst, verken på beina, føttene eller overkroppen. Hvis barnet er veldig aktivt og blir svett, blir svetten kald siden bomullen ikke isolerer. Ull er et organisk materiale og isolerer også ved fuktighet.

  ❄️ Mellomlag: Tjukk ullgenser og ullbukse, men tjukk fleece er også et alternativ. Forskjellen er at fleecen blir kald om den blir våt innenfra, så jeg anbefaler først og fremst ull.

  ❄️ Ytterst: Vinterdress. Gode votter er viktig.

  ❄️ På hodet: Halslue eller en hals som sitter godt, og en lue som dekker ørene godt.

  ❄️ På beina: Tjukke ullsokker, det finnes mange fine varianter i butikken. Hjemmestrikkede sokker er gjerne litt for løse til å kunne gi like mye varme. Vintersko med fôr, og ikke for små. Det skal være plass til ullsokkene. Dropp Cherrox.

   LES OGSÅ: Nupper på ullklærne? Vi har gode råd!

   

  - 10 grader:

   ❄️ Innerst: Ull innerst. 

  ❄️ Mellomlag: En tjukk ullgenser og ullbukse anbefales, men har dere ikke det, så kan mellomlaget være dobbelt, for eksempel to lag fleece eller ull eller en miks.

  ❄️ Ytterst: Vinterdress og gode votter.

  ❄️ På hodet: En god og tjukk halslue, som gjerne er vindtett. Lue og votter er spesielt viktig, siden mye varme slipper ut gjennom både hode og hender. 

  ❄️ På beina: Tjukke ullsokker. Hjemmestrikkede sokker kan være for løse til å gi skikkelig varme, men det finnes mye fine ullsokker butikkene.