Slik skal alpinhjelmen sitte

  Når barna suser nedover slalåmbakken med høy fart og selvtillit, er det viktig at alpinhjelmen sitter skikkelig!

  Hjelmen er en selvfølge både på små og store hoder når dere setter utfor slalåmbakken. Den kan være forskjellen på et uhell og en ulykke, og i verste fall liv og død.

  Men om ikke hjelmen sitter skikkelig på, mister den faktisk mye av funksjonen sin. Samtidig skal hjelmen være behagelig å ha på, så det gjelder å bruke riktig hjelmstørrelse og justere den riktig.  

  Nikolai Klakegg er skilærer for Ready Alpint, og har selv stått aktivt på slalåm. Han har bred erfaring med å feste barnehjelmer, og han går alltid igjennom tre punkter for å sørge for at hjelmen sitter skikkelig.

  I tillegg har han et fjerde tips han tror mange foreldre kanskje tar for gitt ...

   

  Nikolais 4 tips til en sikker hjelm

  1. Målebånd

  RIKTIG STØRRELSE: Hjelmen bør være grei å ta av og på, så husk å måle før du kjøper.

  Det første du må sjekke er hvor stor hjelm ditt barn faktisk trenger. Dette gjør du ved å måle omkretsen rundt barnets hode. Dersom omkretsen for eksempel er 54 cm, skal du kjøpe en hjelm som passer den størrelsen.

  LES OGSÅ: Lær barna å stå slalåm

  2. Stramme bak

  STRAMMEHJUL: Med hjulet kan du justere hjelmen etter at du har satt den på.

  En hjelm skal ikke sitte for løst, men den skal heller ikke sitte for stramt. Heldigvis har flere av de nyeste hjelmene på markedet nå en funksjon som gjør at du kan justere hvor stramt hjelmen skal sitte.

  Skru på strammehjulet til hjelmen verken sitter limt til hodet, eller detter foran øynene. Den er for løs om hjelmen beveger seg betydelig når barnet rister på hodet.

  LES OGSÅ: Dette bør barna ha i slalåmbakken

  3. Stramme under

  FINGERTRIKSET: Er det plass til to voksenfingre mellom haken og stroppen, er det passe stramt.

  Det er vel ingenting som er så irriterende som en for stram stropp under haken, men det er faktisk viktig at denne sitter stramt nok. For å sjekke om denne sitter som den skal, så kan du ta to tester:

  • Sjekk først at du ikke klarer å få stroppen over haken til barnet, da vet du at den sitter stramt nok.

  • Sjekk deretter at du får to fingre eller en tommel mellom stropp og hake, da vet du at den heller ikke sitter altfor stramt.

  4. Liker barnet hjelmen?

  Å, JADA: Her er det ingen tvil om at hjelmen godkjent!

  For noen er kanskje det største problemet at barnet ikke vil ha på hjelm, eller at hjelmen ikke er så kul. Derfor er det en fordel at barnet også får være med å velge ut sin egen hjelm.

  Om barnet liker hjelmen, så blir den også brukt!