Unngå tabbene og gi barna skiglede

  Er det noen som vet hva som gir barn skiglede, er det Petter Northugs far, John Northug, og trener Stig Rune Kveen. Her er deres beste råd.

  Vinteren nærmer seg med stormskritt, og det er lite som topper den uendelige gleden mange barn får når de oppdager at det første snøfallet har lagt seg. Snømenn, akebrett og herlige skiturer! Eller?

  Sistnevnte virker idyllisk i teorien, men kan fort ende i fall, bakglatte ski og dårlig stemning.

  Hvis barnet ditt mestrer å gå på ski, er mye gjort. Vi har snakket med to som virkelig har klart å spre skiglede, nemlig Petter Northugs far, John Northug og skistjernens trener, Stig Rune Kveen. De deler her sine tips til hvordan du på best mulig måte kan lære barnet ditt å gå på ski – og hva du bør unngå å gjøre.

  John, hva er det viktigste dere som foreldre har gjort for Petters skitalent?

  - Petters største talent er nok gleden han har av å gå på ski. Derfor er han også villig til å bruke ufattelig mye tid og krefter i treningsarbeidet. Det viktigste vi som foreldre har bidratt med er nok at han etter eget ønske fikk prøve ut mange forskjellige aktiviteter i ung alder. Det tror vi har gitt ham stor treningsglede. Vi tenkte aldri på Petter som en toppidrettsutøver før han selv tok valget om å bli det i løpet av videregående skole, forteller John.

  Ikke press for hardt

  Petter fikk tidlig egne ski, og brukte ski som transportmiddel til og fra skolen og på besøk til kamerater.

  Les også: Slik velger du riktig skiutstyr til barna.

  - Å besøke nærmeste lekekamerat innebar en skitur på minimum to kilometer, så mye av skigåingen ble en naturlig del av dagen.

  Hva tror du er den største tabben foreldre kan gjøre når de skal lære barna sine å gå på ski?

  - I starten er nok den største tabben å ikke la skigåingen gå på barnets premisser. Barn kan fort bli lei, og det er viktig å ikke presse for hardt, men heller gi barnet ros for at han eller hun prøver. Gi oppmuntrende ord og komplimenter, og vis at du ser at de prøver, råder John.

  Vær også bevisst på hvor i skisporet du selv befinner deg.

  - Ikke dra barnet etter deg forfra. Gå hele tiden bak barnet, og la ham eller henen ta pause når barnet selv vil. Unngå å ta dem med på for lange skiturer, det kan fort virke demotiverende. Mitt motto er «løft, men ikke skyv». Gi hele tiden positive tilbakemeldinger.

   

   

  La barna ha det gøy

  Petter Northugs trener, Stig Rune Kveen, mener det er viktig å ikke ha for høye ambisjoner.

  - Den største tabben du kan gjøre er å mase og stresse opp barnet. La dem styre leken selv, og ikke vær for ambisiøs. Det viktigste er at barnet har det gøy, og gjør aktiviteten i sitt eget tempo, sier han.

  Og for all del, ikke legg ut på langtur fordi du selv vil ha trim. Det får du ta når du har tid alene.

  - Hvis dere legger ut på en for lang tur i starten, blir det mest sannsynlig lenge til neste tur.

  Om dere likevel skal på en lengre tur, gjelder det å legge inn delmål på veien. Delmålene kan inneholde matpauser eller severdigheter som er langs løypa. La barnet selv bestemme farten.

   

  Skitur = skilek!

  Det viktigste er uansett å tenke at ski skal være lek.

  - Alle barn elsker å leke, så hvorfor ikke gjøre alminnelige barneleker med ski på beina? Lek-preget aktivitet skal være morsomt, og bør være på et nivå der barna opplever mestring.

  Eksempler på leker kan være «hauk og due», ball-leker og hopping.

  - Når barna leker med ski på, får de automatisk bedre skiteknikk, og spesielt bedre balanse på ski, sier Kveen.

  Hvilken skiteknikk bør barn lære først?

  - Jeg tror det er viktig å la barnet selv få bestemme teknikk. Barn lærer fort, og hvis aktiviteten er lek-preget, vil barna gå både klassisk og med skøyteteknikk.

  La uansett barnet være sjefen i skiløypa.

  - Gi barnet ansvar for turen. La barnet få bestemme retningen og målet, og kanskje få holde i kartet. Legg inn elementer som krydrer skituren litt ekstra, som for eksempel god niste og et lite akebrett på sekken, anbefaler Stig Rune.

  Seks tips for å lykkes på barnets første skitur

   

  1. La skigåingen gå på barnets premisser.

  2. Gi komplementer og ros underveis.

  3. Gå hele tiden bak barnet.

  4. La barnet gå i sitt eget tempo.

  5. Ikke legg ut på langtur fordi du selv vil ha trim.

  6. Legg inn delmål underveis, som god niste og et akebrett på sekken.

  Lagre

  Lagre