Derfor er asiatisk mat en vinner hos barna

- Vi har mange barnegjester i restauranten, og de kommer ofte tilbake. Noe trigger dem. Jeg tror de liker smakene rett og slett: Det søte, syrlige, salte i balanse, sier Terje Ommundsen, eier og kjøkkensjef på den populære, thailandske Oslo-restauranten Plah.

Han er kjent som landets ypperste thaikokk, og har spesialisert seg på luksuriøs og moderne asiatisk. Restauranten hans har ingen barnemeny, men hele og halve porsjoner. Det eneste hensynet restauranten tar overfor sine små gjester er chilimengden.

- Thaimat har vanligvis mye chili, men den er vi forsiktig med til barna. Ellers er det mye smaker i den asiatiske maten, en delikat miks av søtt, salt og syre som vi ser går rett hjem hos barna. Det er veldig kult.

En favoritt er kyllingspyd med peanøttsaus – søtt, mykt og gøy å spise. Sausen inneholder kokos, som er en populær ingrediens hos de minste, sier Ommundsen.

Lar du barna være med å lage maten blir middagen enda morsommere å spise! 

 

Klin kokos

Kokos er populært ikke bare i mat, men også som drikke. Restauranten serverer de unge, grønne kokosnøttene rett på bordet. Særlig barna synes det er gøy å drikke friskt kokosvann med sugerør rett ifra nøtten på restaurant. Terje Ommundsen tror vi har lett for å undervurdere barnas evne til å like god mat, og derfor avspiser vi dem ofte med pølser og potetstappe.

Hans erfaring er at små hoder tvert imot er nysgjerrige og synes det er gøy å prøve mat som både ser innbydende ut med sterke, klare farger og som smaker friskt og annerledes.

- De finner ikke noe mat de kan sammenligne asiatisk med, det er noe helt annet, noe eksotisk som samtidig er lett å spise, sier han.

Visste du at sushi bidrar til at barna får viktig fett som hjelper dem å utvikle hjernen? 

 

 

Asiatisk grønnsaksfest

Gir du maten en asiatisk vri, kan det faktisk bli lettere å få barna til å spise sunn middag. Særlig grønnsakene får mye hjelp av det asiatiske kjøkken. Kylling, svinekjøtt og fisk fungerer supert i en wok, med smakfulle sauser og rikelig med friske grønnsaker.

Thai-supper som Tom Kah Gai med kokosmelk, lime og kylling er nydelig lettspist mat også til de små, og laksen blir straks mer spennende med eggnudler og en søt teriyakisaus.

En favoritt hos mange barn er crispy duck. Ferdigstekt and plukkes ifra hverandre og bitene stekes i ovnen til de er sprø. Kjøttet fylles i bittesmå pannekaker laget for formålet med finkuttet agurk, vårløk og hoi sin-saus.

Du kan selvfølgelig også marinere og steke anden selv, og da er det fint å bruke andelår.

 

Nudler og vårruller

En annen vinner blant barna er dampede hveteboller med svinekjøtt eller annet kjøtt. Vårrullene på Plah inneholder chili, hvitløk, ingefær, grønnsaker og svinekjøtt. Begge deler kan du fint mekke hjemme på kjøkkenet.

Hvetebollene er lette å lage, og investerer du i en rimelig bambussteamer får du luftige, asiatiske boller som du kan fylle med alt mulig godt.

- Vårrullene dyppes i en søt chilisaus, de er sprø, myke og gode å holde i med små barnehender, sier kokken Terje Ommundsen.

Stekte risnudler, pad thai, er en populær gatemat i Thailand og fins på på mange asiatiske restaurantmenyer. Retten kan du også lett kan lage selv til hele familien, med små reker, svinekjøtt eller kylling iblandet innbydende grønnsaker i fine strimler. 

Her deler Terje barnas asiatiske favorittrett fra Plah.

 

 

 Kylling satay a la Plah 

 Du trenger:

 •  2 kyllinglår utbeinet , uten skinn og kuttet i biter

 

Marinade

 • 3 ss kokoskrem

 • 1 knivsodd gurkemeie

 • 1 knivsodd korianderfrø

 • 1 knivsodd spisskummen

 

Peanøttsaus

 • 1 stor chili uten frø

 • 1 fedd hvitløk

 • 1 liten sjalottløk

 • 2 stilker sitrongress

 • 1 knivsodd gurkemeie

 • 1 knivsodd korianderfrø

 • 1 knivsodd spisskummen

 • 1 boks kokosmelk (4 dl)

 • 4 ss tamarindpaste(tamarindvann)

 • 5 ss fiskesaus

 • 100 gram finkuttete peanøtter

 

Slik gjør du det:

 1. Rør sammen ingrediensene til marinaden og vend den inn i kyllingbitene. Tre dem så på spyd og stek dem.

 2. Mos chili sitrongress, hvitløk, sjalottløk gurkemeie, korianderfrø og spisskummen til en fin masse i en morter eller ev. i en food prosessor. Fres massen i litt olje i en kjele og tilsett kokosmelk peanøtter, tamarind og fiskesaus.

 3. La det småkoke i ca. 30 minutter til det tykner og oljen fra nøttene og kokosmelken kommer frem. Smak til med litt salt.


28.01.2017 19.00.00