7 digge sommerdrikker du kan lage selv

Husker du da du var barn og opplevde somrene ekstra sterkt? Lukten av bringebærbusker og smaken av nylaget saft? Her er oppskrifter på forfriskende drikker, brygget på essensen av sommer!

– En frisk og god smoothie, hjemmelaget iskaffe eller en ferskpressa juice smaker ekstra godt når det er varmt i været, sier Linda Stuhaug, en av Norges mest populære matbloggere.

Fra barndommen i Sogn og Fjordane er hun vant til å alltid ha frukt og bær i hagen – og med en lidenskap for sunn mat og gode råvarer har hun eksperimentert seg fram til et knippe deilige sommerdrikker.

Takket være nye typer alternative søtningsmidler, er de til og med sunne!

1. Sunn og rask jordbærmilkshake

Denne milkshaken lages med sukrin og valgfri melk, avhengig av hva du foretrekker og har i kjøleskapet. Stuhaug anbefaler å fryse ned bærene for å få en perfekt base for smoothies og milkshakes.

– Det er jo ingenting som er bedre enn norske jordbær om sommeren! Jeg fikk så lyst å lage noe ekstra ut av de søte jordbærene og la ei korg i fryseren. Dypfryste jordbær ble til en fantastisk god jordbærmilkshake jeg allerede har laget flere ganger!

2. Vannmelonslush

De fleste typer frukt kan fryses, både for å bevare dem og gi dem nye bruksområder. Vannmelon kan skjæres opp i biter og fryses ned, og siden puttes i blenderen sammen med litt vann. Og vips! Så har du vannmelonslush!

Med sitt høye væskeinnhold er vannmelonen superanvendelig også i annen drikke, både som fersk og frossen.

– Man kan for eksempel blende den sammen med sommerdrinken for litt ekstra smak og konsistens, er Stuhaugs tips. 

VISSTE DU AT du alltid får 11 % bonus på frukt og grønt om du er Coop-medlem? Les mer her!

3. Rabarbrajuice med jordbær, spinat og ingefær

Rabarbra er en råvare vi har fått øynene mer og mer opp for de siste årene.

– Det er jo nydelig å lage drikk av rabarbra om sommeren, og man kan gjerne bruke norske jordbær i kombinasjon med rabarbraen, anbefaler Stuhaug. Som hun har gjort i denne friske og næringsrike rabarbrajuicen.

4. Sukkerfri rabarbrasaft 

Eller hva med å bruke rabarbra til å lage en skikkelig deilig sommersaft?

– Uten tilsatt sukker, og dermed blir det et sunt alternativ er det også – så her er det bare å drikke med god samvittighet! 

Oppskrift på Linda Stuhaugs sukkerfrie rabarbrasaft.

Stuhaug anbefaler å drikke saften iskald, gjerne med isbiter. 

Og når vi snakker om isbiter: Har du prøvd å fryse bær inn i isbitene ennå? Legg blåbær, bringebær, jordbær eller andre bær i isbitbrettet før du heller vann over, og gjør isbitene til velsmakende, små kunstverk!

TIPS: Koker du opp vannet i en vannkoker først blir isbitene helt klare, slik at bærene synes ekstra godt.

obs_frukt-isbiter.png

5. Limonade

Få sommerdrikker er vel så ikoniske som limonade. Her er en oppskrift fra godt.no som du kan variere med å tilsette flere frukter.

Du kan også bytte ut sukkeret med sukrin eller stevia, om du ønsker det. 

  • Press all saften fra 5 sitroner i en stor mugge, tilsett sukker og 5 dl kokende vann.

  • Rør til alt sukkeret er oppløst og fyll på med 5 dl kaldt vann.

  • La limonaden stå i kjøleskapet til den er skikkelig kald, gjerne natten over.

  • Vann, sukker og sitron kan justeres etter smak.  Serveres med isbiter, mynteblader, sitronskiver og limeskiver.

 Fortsatt tørst? Slik lager du sunn juice!

6. Piña colada-smoothie

Denne mettende smoothien smaker av strand og samba, med ingredienser som ananas, banan og kokosmelk. Her er oppskriften.

7. Sterk iskaffe med melk 

Linda Stuhaug omtaler seg selv som ei «kaffikjerring» som trenger noen kopper om dagen.

– Nå som temperaturen stiger og sola står høyt på himmelen, frister det med en kald og avkjølende kaffevariant innimellom. Iskaffe hører jo sommeren til!

Her er hennes oppskrift på en sterk og velsmakende iskaffe som kan mikses sammen raskt og enkelt, samtidig som den er sukkerfri og kalorifattig.

Hva trenger du av kjøkkenutstyr? 

Flere av disse oppskriftene forutsetter at du har utstyret i orden, og det viktigste er kanskje en god blender.

– Det bør være en såpass kraftig blender at den enkelt kan knuse både fryste bær,  frukt og isbiter uten noe problem, råder Stuhaug.

Smoothiemaker er en litt enklere variant, som brukes til å tilberede smoothie og andre typer drikker direkte på en drikkeflaske. Du kan også lage juice med blenderen, men da må du sile av fruktkjøttet i etterkant.

Lager du mye juice kan det imidlertid være lurt å investere i en juicepresse eller saftpresse. Da vil du få en mye større andel juice ut av frukten og grønnsakene dine.

Skal du lage saft kan du bruke en vanlig stor kjele, men en saftkoker vil gjøre jobben mye enklere for deg. I tillegg slipper du en hel masse søl og oppvask, fordi den gir ferdig silt saft som kan fylles direkte på rengjorte flasker.


08.06.2017 09.05.00