Hvilket øl passer til sommermaten?

Det popper opp stadig nye store og små bryggerier her til lands, samtidig som utvalget i butikk stadig blir mer variert. Hos Obs finner du et rikt monn av ulike øltyper du kan velge mellom.

Men hva slags øl skal du velge til sommermaten? Vi har spurt Gustav Jørgensen, tidligere øl-anmelder i VG og forfatter av flere bøker, som «Øl, vin, mat – Perfekte kombinasjoner til tradisjonsmat» med Geir Salvesen. Her er hans råd:

Lett og lyst øl

En tommelfingerregel er at ølen skal spille på lag med maten. Kompleks mat krever er kompleks øl, mens lett mat, som ofte sommermat er, krever lett og lyst øl. 

– Lys kokt fisk og laks trenger et lyst, friskt øl. Gjerne hveteøl, som passer til alt utenom hval og flodhest. Det gir en fyldig munnfølelse, men er likevel lett. Her passer også en vanlig pils eller en belgisk blonde.
 

Pale ale passer godt til reker. Det gjør også gueze, som er et øl med mye syre. Dette er et øl du enten elsker eller hater.  

Kraftig øl til kraftigere smaker

Stekt fisk har derimot mer smak og er gjerne litt karamellisert. Det krever kraftigere og mørkere øl. Bayer, brown ale og sterkøl vil passe godt til for eksempel seibiff, mens en belgisk trippel vil passe godt til stekt torsk. Man bør unngå øl med mye humle til det meste av sjømat.

Men ingen regel uten unntak: Makrellen, som er fet og kraftigere i smak trenger et friskt øl med intens smak, som surøl eller en saison. Her kan du faktisk ha mye humle.

Til sild passer en god, gammeldags Gulløl, mens østers krever en dry stout som Guinness eller porter – disse går godt sammen med sjøsaltet i retten. 

Øl til grillmat

Her snakker vi ofte om kraftige smaker: rødt kjøtt, krydder og røyksmak. Da passer det med et mørkere øl, gjerne også med røkt smak. Her er det mye å velge mellom: bayer, bokk, brown ale, og til og med en porter. Hvis tilbehøret er fett kan porteren ha høy alkoholprosent, lavere om tilbehøret er lett. 

– Du kan også drikke en Black IPA, altså den mørke versjonen av det opprinnelige India Pale ale. Dette ølet er litt røft og bittert med noe røyksmak og sødme.

TIPS: Slik griller du frukt og grønt.

Tapas, salater og spekemat

Til tapas passer en frisk, ikke for kraftig pale ale. Mens salater, som ofte har litt bitre smaker i seg, smaker godt med en lambic-type øl til – alternativt hveteøl eller belgisk blonde. 

– En god pils eller en Pale Ale passer bra til spekemat. Her trenger du noe som skyller bort saltet. En surøl eller en saison kan også passe, der saltet faktisk toner ned det sure. 

Er det en deilig varm sommer, er det godt med noe kjølende, men det er ikke alltid ølet trenger å være iskaldt. Det er mer smak i et øl som ikke er så kaldt.

Ønsker du heller å drikke noe alkoholfritt, anbefales en god eplemost, gjerne den litt grumsete typen. Det finnes også mange gode alkoholfrie øl, og lettøl.

Og pils, det kan du i prinsippet drikke til alt!

 


15.06.2017 13.53.00