Lag fristende matpakker uten å stresse

Matpakken er viktig, men det hjelper lite å smøre en spennende matpakke hvis den ligger igjen i barnets sekk etter skoledagen.

Litt kreativitet kan ofte hjelpe på appetitten, men samtidig skal vi jo ha tid til å lage maten også.

 

Smør matpakke dagen før

– Mange liker å lage matpakker kvelden i forveien fordi morgenene er veldig travle. Lages matpakken dagen før, har du muligheten til å tenke litt mer på hva du putter i matboksen, sier klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Kaja Helland-Kigen.

Da er nok sannsynlighet større for at innholdet blir både sunt og fristende.

 

 

Bruk middagsrestene

Hvis du vil spare tid om morgenen, kan det også være en idé å planlegge matpakken allerede mens du lager middag dagen før.

– Lager du store middagsporsjoner, kan restene puttes i matpakken neste morgen, sier hun.

Har du forsøkt å lage omelettmuffins? De er perfekte å ha med i matpakken.

 


Kornblanding på glass

Et annet godt tips er å sende med barna en skje og kornblanding med litt frosne bær i en boks eller glass, som kan brukes som skål.

– Da kan skolemelken eller melken de får i barnehagen helles over kornblandingen ved lunsjtider, og barna får en sprø kornblanding med friske bær og kald melk, sier hun. Sender du med en yoghurt i matpakken kan den også brukes sammen med kornblandingen.

Grove vafler eller pannekaker kan også være et godt og fristende alternativ til brød, og disse kan gjerne lages kvelden før.

 

Vitaminer og mineraler

Uansett hva du har i matboksen, er det viktig at det er nok mat og mat som gir barna energi til å holde konsentrasjonen oppe gjennom hele barnehage- eller skoledagen.

– Maten skal inneholde vitaminer og mineraler barna trenger for å vokse og utvikle seg, sier Helland-Kigen.

Fint brød, kjeks og snacks bør spares til fest.

 

Frukt og grønt

Grovt brød eller grove knekkebrød med myk plantemargarin og variert pålegg er en fin base for en matpakke.

– Med kokt skinke, leverpostei, ost og fiskepålegg gir denne lunsjen barna mange av næringsstoffene de trenger. En frukt eller grønnsak, eller begge deler, hører også med i matpakken, sier hun.

 

 

Digg med dipp

Du kan gjerne lage grønnsaker og dipp og ha i bokser.

Melk.no anbefaler å lage en dipp av yoghurt naturell eller kesam blandet med krydret kremost og litt bladpersille.

Send så med de grønnsakene barnet liker best.

 

Lefserull med røkelaks

Lefseruller med kremost og røkelaks kan fint lages dagen før.

 

Du trenger:

  • 2 lomper

  • 2 skiver røkelaks

  • ¼ beger kremost naturell

  • ¼ løk i tynne ringer

  • Litt ruccula

Slik gjør du:

  1. Smør kremost på lompene og legg på laks, løk og ruccula.

  2. Rull sammen og skjær i biter.

  3. Laksen kan eventuelt byttes ut med spekeskinke eller kokt skinke og ost.

 

(Opplysningskontoret for Meieriprodukter)

 


16.11.2016 13.04.56