Dette bør du se etter når du kjøper kaffetrakter

Det er få ting som er så oppkvikkende og smakfullt som en nytraktet kopp med kaffe. Men for at denne koppen skal bli så god som mulig, er det både viktig med riktig utstyr og gode råvarer.

For at du skal kunne velge kaffetrakteren som best passer dine behov, forklarer vår kategorisjef Carl Martin Englesson hva du skal se etter når du skal kjøpe kaffetrakter.

Gå for en kaffetrakter med kvalitet!

– Er du glad i god kaffe, bør du gå for en kaffetrakter av god kvalitet. Se derfor etter om den er merket med ECBC (European Coffee Brewing Centre) eller NKI (Norsk kaffeinformasjon). Dette er godkjenninger som viser at kaffetrakteren holder riktig temperatur og at vannet trekker sammen med bønnene til riktig tid. Har trakteren en av disse merkingene, går det raskere å brygge kaffen – samtidig som du også oppnår et bedre resultat, forklarer Englesson.

Å investere litt ekstra i en kaffetrakter er altså en investering i gode kopper kaffe. Men det er ikke den eneste fordelen Englesson trekker fram ved å velge en skikkelig god kaffetrakter:


EN GOD KOPP KAFFE: Ingenting slår en skikkelig god kopp med nytraktet kaffe

– I tillegg til bedre smak, er de dyrere kaffetrakterne ofte litt mer robuste, og vil ha lenger holdbarhetstid, utdyper Englesson.

– Om du hadde blindtestet en billig kaffetrakter mot en dyrere og godkjent kaffetrakter, kan jeg nesten garantere at du enkelt hadde smakt forskjellen.

Gode råvarer

Ifølge Englesson er det ikke bare kaffetrakteren som avgjør om kaffen blir god. Hvilke bønner eller kaffe du bruker er også avgjørende.

– Kvaliteten på kaffen og hvordan du oppbevarer den har selvfølgelig også mye å si for smaken. Sørg derfor for at du oppbevarer kaffen i en lukket boks, eller bruker en poseklype for å holde posen tett. Bruk også filter av best mulig kvalitet for å få mest smak ut av kaffen, forteller Englesson.

Vil du vite mer om kaffe?  Se hvilken kaffekunnskap du bør ha for å få den beste kaffen!

Om du er kaffeentusiast, anbefaler Englesson å investere i en kaffekvern som gjør at du kan kverne hele bønner selv. Da får du nemlig enda mer aroma ut av bønnene. Om du gjør dette, understreker han at du må passe på at du har riktig kverningsgrad og at du bruker riktig mengde kaffe.

KVERNE SELV: Kverner du bønnene selv, blir smaken aller best.

Ikke så opptatt av smaken?

Hvis du ikke er så nøye på hvordan kaffen smaker, er det da et poeng å kjøpe en skikkelig god kaffetrakter?

– Om du ikke er så kresen på kaffen, eller om du for eksempel bare skal bruke den noen dager i året på hytta, kan du fint velge en helt enkel kaffetrakter. For mange er den også like mye et designelement som den er en kaffetrakter, og da må alt fra farge til fasong passe resten av interiøret. Så tenk gjerne på hvor du vil at den skal stå før du kjøper kaffetrakteren, tipser Englesson.

Riktig vedlikehold av kaffetrakteren

Helt til slutt er Englesson opptatt av å få med at vedlikehold av kaffetrakteren er alfa og omega for god kaffe over lengre tid.

– Om du ikke vedlikeholder kaffetrakteren riktig, så har ikke kvaliteten på kaffetrakteren noe å si – da blir kaffen vond uansett. Den beste måten å rengjøre er avkalking. Bruker du kaffetrakteren hver dag, bør du avkalke den omtrent én gang i kvartalet. Det er også lurt å rengjøre kaffekolben og filterbeholderen hver gang du har traktet kaffe. På denne måten slipper du at det setter seg smak og lukt som kan påvirke den neste kannen du trakter, avslutter Englesson.