Presskanne, trakter eller espressomaskin? Finn metoden som passer for deg.

Det finnes mange måter å brygge en kaffe på. Noen enklere enn andre, mens andre er mer opplevelsesrike. Her er en oversikt over de vanligste bryggemetodene.

Kaffetrakter

Filterkaffe traktet i en kaffetrakter er den mest kjente og vanligste formen. Den er like enkel som kjent, kaffetrakteren varmer opp vannet, og sprer det utover kaffen som ligger i et filter. Sluttresultatet er at kaffen renner ned i kolben. Filter kaffe innholder mindre farlige stoffer fordi filteret «renser» kaffen for kaweol og kaffestol som er kolesterolstoffer. Dette er årsaken til at filterkaffe regnes som den sunneste typen kaffe og anbefales ofte for personer med høyt kolesterol.

Aeropress

Aeropress er en nyere bryggemetode, og kom ikke på markedet før i 2005. Konstruksjonen består av to sylindere, som ved å presses sammen blander kaffen og presser den ut gjennom et filter. Aeropress passer når du ønsker å brygge mindre mengder kaffe. I likhet med kaffetrakteren får du her skilt ut stoffene Kaweol og Kaffestol.

Presskanne

En presskanne består av en sylinderformet beholder med lokk som har et finmasket metallfilter. Kaffe og varmt vann blandes i selve beholderen før lokket settes på plass. Kaffen skal trekke i 3-7 minutter (avhengig av kverningsgrad(link)). Når dette er gjort presser du lokket med filteret rolig ned. Metallfilteret vil da ta med seg kaffegruten ned til bunnen, og kaffen er klar til servering. Presskanne er en av de enkleste metodene å brygge kaffe på. Denne måten å lage kaffe på gir ikke filtrering på lik linje som filterkaffe så du vil ikke bli kvitt kolesterolstoffene Kaweol og Kaffestol fra kaffen.

Kokekaffe

Kokekaffe er en del grovere enn filtermalt kaffe, og er beregnet for å koke i en kjele. Vannet skal varmes i kjelen før du rører ut kaffen i det varme vannet. Blandingen skal trekke i 6-8 minutter før kaffen er klar til servering. For å unngå Kaweol og Kaffestol kan du bruke et kaffefilter når du heller ut kaffen i koppen og du vil da også filtrerer bort gruten som samler seg i bunnen av kjelen.

Espresso, Latte macchiato og kaffe latte

For å lage latte macchiato, espresso eller kaffe latte trenger du en espressomaskin. En espresso er en liten kopp med kaffe med en mer intens smak enn vanlig filterkaffe og med et tynt kremlag på toppen. Espresso lages ved å presse vann gjennom finmalt kaffe med et fast trykk, det er denne prosessen som krever en egen maskin. En bryggemetode uten filtrering, og stoffene Kaweol og Kaffestol vil derfor bli med over i koppen. Latte macchiato og kaffe latte bruker espresso som base, men blandes med varm melk eller melkeskum. For å lage melkeskum eller varm melk kreves eget utstyr.

Pulverkaffe

Pulverkaffe er et tørket og ferdig kvernet kaffe som skal løses i vann. For å lage en kopp pulverkaffe trenger du ca. to gram pulverkaffe i en kopp. Deretter heller du over varmt vann og rører om. Denne kaffen er filtrert under produksjonen som gir lav mengden Kaweol og Kaffestol.

Håndbrygging (Pour Over)

Håndbrygging, også kjent som pour over, minner veldig om traktekaffe og brygges på samme måten. Det som skiller de to metodene, er at hele prosessen er manuell. Det vil si at du med pourover selv må helle det varme vannet over kaffepulveret i en filterholder.  Vekt og stoppeklokke kan være lurt å ha for optimalt resultat.

 

Wilfas kaffeskole

For mange nordmenn er den daglige dosen med kaffe nærmest en nødvendighet, og vi drikker rundt 13 millioner kopper kaffe hver eneste dag. Wilfa tar med seg dette når vi utvikler våre produkter og det er viktig med riktig og god info for få mest mulig ut av din kaffe. Deres mål er å kunne tilby gode produkter og inspirasjon tilpasset deg og dine behov, enten du er kaffeentusiast eller ikke. Riktig utstyr og riktig tilbereding av din kaffe er viktig for Wilfa. Derfor har de laget en rekke artikler som skal hjelpe deg til å brygge kaffe på riktig måte og kanskje gi deg en ny opplevelse.

God lesning.

 


14.04.2021 10.40.38