Hvilken kjøkkenmaskin passer for deg?

Når du skal velge kjøkkenmaskin, bør du først tenke igjennom hva du ønsker å lage av mat – og i hvilke mengder, råder Carl Martin Englesson, kategorisjef i Obs.

– Bor du alene og stort sett lager enkel mat til deg selv, behøver du kanskje ikke noe mer enn en håndmikser eller stavmikser. En familie med flere medlemmer, derimot, vil nok ha bedre nytte av en kjøkkenmaskin.

– En løsning kan også være å kjøpe en kjøkkenmaskin med bare litt utstyr, og så komplettere etter hvert, sier han. 

Vi lar Carl Martin Engelsson guide oss til de forskjellige typene kjøkkenmaskiner, og hva de kan gjøre.

Vi starter med det enkleste, og går videre til det mest avanserte:

1. Håndmikser


HÅNDMIKSER: Du kommer langt på kakefronten med en enkel håndmikser! Denne er fra Philips, her fem hastigheter og turbo. Du får den på Obs.

Dette er den enkleste formen for kjøkkenhjelp, den kan piske krem, blande vaffelrøre, kakemiks og liknende.

Med eltekrok som ekstrautstyr kan du lage butterdeig og mindre kaker, men ikke brød.

2. Stavmikser


STAVMIKSERSETT: Kenwood Triblade stavmiksersett har praktiske, avtagbare deler, og med 800 watt får du kraftig blending. 

Du kan kjøpe en enkel stavmikser, eller et sett med ekstra utstyr. Kjøper du et sett, vil du ha større bruksområde.

I utgangspunktet er stavmikseren utstyrt med skarpe blader som roterer veldig raskt. Den kan jevne supper, sauser, lage pesto og smoothies, knuse kjeks og nøtter til kakebunn. Den kan lage mindre mengder puré og mos, men resultatet blir lett seigt hvis du bruker den til potetmos.

Med ekstra utstyr som visp, kan den også piske krem og blande mindre mengder røre til kaker, vafler og annet.

En sterk stavmikser kan også knuse isbiter.

TIPS: Skal du jevne suppe, kjøp en stavmikser som har stålfot og ikke plastfot. En stålfot tåler den varme væsken bedre.

3. Blender


BLENDER: Smoothie-elskeren trenger en god blender.

Denne finnes i tre kategorier:

1. Den enkleste er liten og kan knuse frosne bær og isbiter, lage drikker og pureer i små mengder.

2. Den tradisjonelle kan lage større mengder av dette. Har du en type som tåler varme, kan du også øse suppe oppi og kjøre denne jevn.

3. Den tredje typen er en såkalt high speed blender, som har mer kraft. Denne blenderen kan i tillegg til å knuse is og bær, også knuse korn, grønnsaker og annet. Hvis du er glad i sunne smoothies av frukt og grønt, passer denne bra.

TIPS: Slik lager du sunne smoothies til frokost

4. Foodprosessor


FOOD PROSESSOR: Litt enklere versjon av kjøkkenmaskinen, men for mange er det mer enn nok. 

Dette er form for kjøkkenmaskin, men med mindre kapasitet og motorkraft. Den kan hakke, rive, mose, knuse og skjære, i mindre mengder enn kjøkkenmaskinen.

Med en foodprosessor kan du piske krem, kutte og mose grønnsaker, raspe grønnsaker og ost, elte små deiger til pizza, bake brød, blande mindre mengder karbonadedeig, kaker og annet, lage smoothies og saft – avhengig av hvor mye utstyr du har til den.

LES OGSÅ: Ny serie med kjøkkenutstyr i god kvalitet

5. Kjøkkenmaskin


ALT DU TRENGER: Med Kenwood Chef Elite XL  får du alt du kan ønske deg – med denne kan du blant annet både elte deig, male kjøtt og lage smoothie. 

Denne er mest allsidig, men tar også større plass. Hvis du velger smart og praktisk utstyr, kan du bruke den til veldig mye: Den kan bake brød, pizza og kaker, lage juicer, kverne større mengder kjøtt, lage større mengde fiskekaker og annet.

Det finnes også termoblender, som for eksempel kan jevne supper.

I tillegg har den selvfølgelig alle de andre funksjonene til de mindre kjøkkenmaskinene, som å piske krem, elte deig, osv.

Barnefamilier kan nok ha fordel av en kjøkkenmaskin, den har større effekt og du kan lage større mengder mat på kortere tid. Men det blir jo også et spørsmål om hvor mye plass du har, til både maskin og ekstrautstyr.


02.11.2017 09.18.00