Disse luene vil barna ha

Å fryse på ørene er ikke så smart. Prøv å fortell det til en viljesterk åtteåring som har «glemt» lua på skolen for tredje dag på rad, og ikke lar seg dupere av trusler om verken forkjølelse eller ørebetennelse.

Hvordan får du de litt større barna til å omfavne det lodne, lure hodeplagget? Og hvor viktig er det egentlig å beskytte hodet når det er kaldt?

Barnas mening om luer

Vi tok en prat med Theodor (7) og Lyra (9) om luas fortreffelighet/forferdelighet – og for å si sin mening om endel luer fra det rikholdige Obs-utvalget.

– Jeg liker bedre å ha på meg pannebånd eller ørevarmere. Lue er helt greit, men da må den være fin, mener Lyra, som synes de fleste luer er barnslige.

– Pannebånd er min største frykt! påstår Theodor. Til forslaget om ørevarmere har han bare én ting å si:

– Æææææ. Ørevarmere er for jenter!


LUEPANELET: – Denne var god og myk å ha på seg, og jeg likte fargene, mener Lyra. Theodor var ikke like fornøyd med sin, fordi han «ikke liker grått og grønt»

Slik kler du barna om vinteren

– Jeg liker ikke å ha på meg lue. De stikker, og det er ikke så mange jeg synes er fine, mener Theodor.

– Det er ikke alle som stikker, da! Det hender jeg glemmer lua på skolen, men det er ikke fordi jeg ikke vil ha den på meg. Jeg bare glemmer den, bedyrer Lyra.

GUTTEFAVORITT: – Denne lua var best! Den er ikke stikkete i det hele tatt, synes Theodor.

– Hva liker dere best av hjemmestrikket eller lue kjøpt i butikken?

– Butikkluer! Hjemmestrikkede stikker mest, og så har de liksom små huller i seg som gjør at det blir kaldt, sier Lyra. Theodor er helt enig.

Funksjonell og fin

En som har god peiling på butikkluer, er Maria Bohlin, kategorisjef for barneklær hos Obs. Hun er enig i at det kan være utfordrende å få de større barna til å gå med lue. 

– Når barna kommer litt opp i alder, vil de gjerne være kule. Da er det viktig å finne en lue som både fyller de praktiske funksjonene og som ser litt tøff ut. Hva slags lue som er best, kommer litt an på hva de skal bruke den til, mener hun:

– En tynn lue eller balaklava kan være fin å bruke under alpinhjelmen, mens til og fra skolen kan man for eksempel gå for en lue med refleks i dusken eller innvevd i stoffet, foreslår Bohlin. 

7 steder du bør feste refleksene


DILLA PÅ LILLA: Lyra elsker lilla. Hun likte både dusken og fargekombinasjonen i denne lua spesielt godt. 

 Lyra og Theodor er i hvert fall skjønt enige om én ting når det gjelder luas utseende: Dusk er kult. 

– Men dusken må heller ikke være stikkete! sier Lyra. Kulhet og komfort må gå hånd i hånd, altså.

Smak og behag

Luer med kjente figurer på kan også være et minefelt på kulhetsskalaen. Barnas preferanser for hva som er kult endrer seg fortere enn du rekker å si «Pokemon Go», og fjorårets favoritt kan godt bli liggende på bunnen av skuffen i år.

Verken Pacman, Frost, Lynet McQueen eller søte monsterfigurer faller i smak hos vårt kresne testpanel.


FOR BARNSLIG: – Jeg står over – denne er skikkelig barnslig, er Theodors dom over Biler-lua.

 – Hvorfor er det så vrient å få de større barna til å bruke lue, tror du? 

– Nei, det er et mysterium ... Men dette kommer mye an på både trender og hvilket miljø man er i. Det er ikke lenge siden alle skulle ha på seg lue hele tiden – også innendørs, husker Maria Bohlin. 

Myten om varmetap

Vi voksne maser gjerne om luebruk fordi vi er redde for at barna skal fryse. Vi har også blitt opplært i at så mye som 40% av kroppens varmetap skjer gjennom hodet – noe som faktisk ikke stemmer. Myten stammer fra et amerikansk militæreksperiment på 50-tallet, men mer nylige studier viser at hodet ikke er mer utsatt for varmetap enn andre steder på kroppen.

Likevel er det selvfølgelig fornuftig å beskytte alle deler av kroppen mot kulde – også hodet. 


POPULÆRT MED STRASS: I Lyras øyne kan ikke klesplagg være funklende nok. Denne duskelua med strasspynt var en av Lyras favoritter fra Obs-sortimentet. 

– Lua er viktig for å holde barna gode og varme, og å beskytte topplokket mot varmetap, sier Maria Bohlin i Obs. Men funker det like bra med pannebånd eller ørevarmere – dersom barna foretrekker det? 

– Ja, absolutt. Hvis ikke det er minus 20 ute, kan pannebånd eller ørevarmere brukes i stedet. Mange barn bruker også pannebånd i lettere materialer om våren eller høsten. 

– Hvor mange luer trenger egentlig et barn i skolealder? 

– He he, hvis de har én som de har på hodet, er man jo gjerne fornøyd som forelder. Det gjelder bare å prøve å finne en lue som barnet liker godt og er villig til å ha på seg, mener Maria Bohlin.


31.01.2018 14.49.32