Vårrengjøring med hele familien

Selv om det går mye raskere å gjøre rent selv, kan det å la barna bidra til husvasken være en verdifull læring. Men hvordan gjøre vårrengjøring til en morsom og sosial aktivitet for hele familien? Vi har noen tips!

Uten en ordentlig plan på plass før vårrengjøringen starter, risikerer man at det oppstår utfordringer – eller at vaskejobben rett og slett blir for kjedelig. Lag derfor en oversikt over hvem som skal vaske hva, og hva som skal vaskes hvor. La de minste få de morsomste oppgavene for å holde motivasjonen oppe. 

PS! Husk å legge inn nok pauser. Selv med kortere vaskeøkter rekker man å gjøre mye i løpet av en dag. Vårrengjøringen kan også fordeles over en helg, slik at dere kan gjøre andre morsomme aktiviteter og nyte det, forhåpentligvis, fine været ute. 

Start med å rydde før husvasken 

Når våren kommer, er det på tide å rydde bort det familien ikke kommer til å trenge de to neste sesongene. Istedenfor at dette bare blir liggende rundt omkring og være i veien, kan dere rydde vintersko og votter i egne oppbevaringsbokser i bod, loft eller kjeller. Da er det enkelt å finne igjen over sommeren, samtidig som det blir lettere å vaske når ting har funnet sin plass. Kanskje dette også er en god mulighet for å lære de minste å rydde rommet sitt? 

Les også disse fem tipsene for å holde ting organisert.

Mens dere er i gang med rydding, kan dere lufte ut og slippe inn frisk luft. Tepper, pledd og andre tekstiler kan også godt få seg en liten luftetur ute etter et innestengt år. Det vil også gjøre vaskejobben lettere. 

Tørt før vått  

Før du begynner å vaske med vann anbefaler vaskeeksperter å starte med tørt – altså støvtørking. Her kan de minste bidra mye. Et godt tips er at de voksne starter med de høyeste flatene, før barna går løs på alle overflater de rekker opp til. 

Jif Støvmagnet er et godt hjelpemiddel her. De tørre engangsmoppene er statiske og tiltrekker seg støv. Denne kan brukes både for hånd til alle overflater i hjemmet, eller under moppen for å tørke over gulv, tak og vegger. 

Vaske kjøkken  

I de fleste hjem er kjøkkenet et av de mest trafikkerte rommene. Her lages det mat, som også nytes, og kanskje blir det gjort hjemmelekser på spisebordet. Da er det ikke så rart at det blir en del søl og rot på kjøkkenet. 

Et godt tips for kjøkkenvasken er å starte på en side og bevege seg mot den andre for å unngå å overse noe. Ting dere må huske å vaske på kjøkkenet inkluderer stekeovn, kjøkkenvifte, rense oppvaskmaskinen, vasken, kjøleskapet og kanskje også kjøkkenskapene om det er mye smuler der. 

 

Artikkel - vaske kjøkken.jpg

På kjøkkenet kan de aller minste feie små gulvområder, mens de større barna for eksempel kan bidra til å tømme oppvaskmaskinen eller gå med søppel. Dette kan være en god mulighet til å lære litt om kildesortering også. 

Flere smarte tips til vask av kjøkkenet finner du her

Vaske bad

Badet bør de voksne ta seg av, da det ofte er litt tøffere flekker her enn ellers i huset. Det trenger ikke å ta mer enn en times tid til å vaske hele badet. Start med å helle Jif Avløpsåpner i sluk for å unngå tette rør. Gå videre til toalett, fliser og deretter dusj eller badekar. Her kan du bruke baderomsspray for å løse opp kalk som har samlet seg opp. Både Jif Baderom og Klar Baderom er gode alternativ. Også rundt vasken kan du bruke baderomssprayen, eller Jif Easy Wipe Toalett og Bad.

Når det er riktig tøffe misfarginger eller bakterier som skal fjernes, for eksempel i toalettet, er det Klorin som gjelder. Men husk at sterke rengjøringsmidler ikke skal brukes for ofte, og barn ikke skal i direkte kontakt med disse – ei heller andre rengjøringsmidler. 

Når du har vasket overflatene på baderommet avslutter du baderomsvasken med å helle varmt (helst kokende) vann ned i rørene for å gi Jif Avløpsåpner en ekstra boost for å fjerne alt i avløpsrøret.

Spar gulvvasken til slutt 

Det sier seg selv hvorfor gulvet bør vaskes sist: Når alle andre flater har blitt vasket, har det sikkert kommet både støv og smuss på gulvet, og gulvrengjøringen blir prikken over i’en i husvasken. 

Det kan være store gulvoverflater som skal vaskes, og noen av disse kan være forskjellige. Derfor kan det være behov for ulike vaskemidler til de ulike gulvflatene. For eksempel til gulvflisene på badet, kan Jif Engangsvåtmopp Baderom eller Jif Engangsvåtmopp Allrent være løsningen. 

Til tregulv som parkett, ubehandlet tre, malte- og lakkerte treflater passer Krystal Grønnsåpe perfekt. Da blir det skinnende rene gulv med den deilige, velkjente duften av renhet. De fleste andre gulv kan vaskes med Jif Allrent eller Klar Allrent - alt etter hvilke preferanser du har. 

Artikkel - vaske gulv.jpg

PS! Har du ikke vasket vinduene, er det kanskje på tide å gjøre det også nå. Slik vasker du vinduer som en proff.

Belønning for vårrengjøring 

Rengjøring er ikke kun for god hygiene, men også for bedre trivsel. Å vaske en hel bolig er ikke bare bare, og etter en godt utført jobb er det endelig på tide å nyte det nyvaskede hjemmet. Dere kan belønne innsatsen til alle med for eksempel en ekstra god middag eller filmkveld med smågodt.

Vi håper vårrengjøringen blir en hyggelig affære! Besøk din nærmeste Obs for et stort utvalg av alt dere måtte trenge til husvasken – og mer til. Velkommen til oss! 

 

 

 

 


12.04.2021 06.51.08