Huskeliste til barnehagestart

1. Mat og drikke

I de fleste barnehager må barna ha med matpakke til ett eller flere måltider, og da er det stas med en fin matboks. Har den flere rom, kan du enkelt sende med både brødskiver, yoghurt og frukt. Sjekk også at matboksen er lett å åpne med små barnehender.

Om barna må ha med egen drikkeflaske varierer fra barnehage til barnehage, så undersøk dette før du kjøper inn.  

2. Til sovestunden

For de minste barna, som fortsatt sover på dagen, er det i enkelte barnehager forventet at du tar med en egen sovevogn. Sjekk med barnehagen før du foretar slike store investeringer. La gjerne en bamse eller en koseklut ligge i barnehagen, så blir sovetiden ekstra trygg og koselig.

3. Solbeskyttelse

I august kan sola fortsatt være sterk, så send med barnet en solkrem i barnehagen. Ha gjerne en caps eller et par solbriller liggende også.


SEKK: For større barn er det praktisk med sekk i barnehagen  – og fin trening til skolen! FOTO: Istock

4. Barnehagesekk 

De minste barna trenger sjelden egen sekk, men mange små synes likevel at det er stas å få ha på en ryggsekk til og fra barnehagen.

Når barna blir større, og kanskje skal på lengre turer, er det lurt med en god sekk som kan romme både skiftetøy og matboks. Gå for en som sitter godt over ryggen, og som har ekstra stropper over bryst eller hofter. Det kan lønne seg å ta med barnet i butikken for å prøve sekken før du kjøper den.

Tips! Slik velger du riktig sekk 

5. Klær til all slags vær

  • Ha minst ett klesskift liggende i barnehagen til enhver tid. Trener barnet på å slutte med bleie, bør du ha med ekstra mange bukser og stillongser.

  • Når temperaturen synker, kan det være fornuftig å bytte ut bomull med ull. Kjøp to sett med gensere, stillongser og sokker, så har du nok til at poden holder seg varm utover sesongen.

TIPS: Ullundertøy er barnas beste venn 

  • Ytterst bør barnet ha slitesterke plagg som tåler både vind og fuktighet. For de minste barna er hel dress det enkleste å ta av og på, mens de som nærmer seg skolealder ofte setter pris på et todelt sett.

  • Om høsten holder det med skallklær, så kan du heller variere hvor mange lag barnet har under. Velg jakker og dresser med avtagbare hetter, slik at det ikke oppstår farlige situasjoner hvis hetten setter seg fast når barnet leker. Det samme gjelder skjerf, gå heller for buff eller hals. 

  • For våte dager er det nødvendig med regntøy fra topp til tå. Velg et sett med selebukse og strikk nederst, så minimerer du sjansen for at barnet blir våt.

  • Kjøp tynne ullvotter og et par regnvotter med plass til de tynne vottene inni, det holder den første tida etter barnehagestart. Ei tynn lue holder hodet varmt på kjølige høstdager.

6. Høstsko til barnehagestart

Skoene som barna har på seg i barnehagen må tåle hard bruk. Let etter sko med Gore-tex, som tåler både fuktighet og skitt, og som kan brukes lenge utover høsten. For ekstra våte dager er det bare gummistøvler som gjelder.

Vask sommerens sandaler, så fungerer de ypperlig som innesko, eller kjøp noen koselige tøfler.

 TIPS: Dette må du vite når du kjøper sko til barn 

7. Merk alt!

Fest navnelapper med barnets navn og telefonnummeret ditt på klær og utstyr, så slipper du at ting blir borte, og det blir lettere for de ansatte i barnehagen å holde oversikt over hvem som eier hva.