Ta med familien til fjells

Å dra på tur er moro for både voksne og barn, i tillegg blir det gode minner i ettertid. Kristin Oftedal, fagsjef for Barnas Turlag i Den Norske Turistforeningen, har lang erfaring med barn på tur.

Vi har spurt tureksperten om hennes beste tips til en vellykket fjelltur med barn, og hun mener det viktigste er å sørge for at turen får en god begynnelse.

Pakk i tide

– Noe av det viktigste hvis dere skal få en vellykket tur, er at de voksne sørger for en god start. Jeg anbefaler å pakke sekken med turutstyr i god tid, aller helst kvelden før, sier Oftedal.

Skal dere på dagstur, bør sekken inneholde: 

 • Sunn og god mat og drikke

 • Ekstra genser

 • Tørre sokker

 • Regntøy

 • En kniv

 • Sitteunderlag

 • Mobiltelefon

 • Plastposer til søppel

 • Gnagsårplaster

 • Annet utstyr til småskader

 • Kart og kompass

Skal dere på tur på vinteren når temperaturene er lave, eller bo utendørs, trenger dere naturligvis mer turutstyr. Til vinterturen er det også viktig at dere velger riktig skiutstyr til barna.

 

 

Sett dere et mål

Det er også avgjørende at de voksne er entusiastiske og selger inn turideen til barna.

Hvis dere virker litt lunkne til ideen, kan dere heller ikke forvente at barna blir positive. 

– Bestem dere så for hva som er målet for turen. Det kan være å være ute og leke, gå til en hytte eller fjelltopp, eller et annet konkret turmål, sier hun.

Hun anbefaler å planlegge en kort tur første gangen, så kan dere heller prøve dere på en lengre neste gang.

Lek med hverandre

– Snakk så om de positive opplevelsene dere har på turen både underveis og etter turen, og vær med på barnas lek når dere er ute. Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne, sier Oftedal.

Det kan også være et alternativ å ta med noen gode venner som har barn på samme alder.

Kle dere riktig

Riktig påkledning er en annen suksessfaktor, og da er det viktig å ikke glemme at også voksne må kle seg etter forholdene.

– Det er ingen som får noen fin tur hvis de voksne fryser heller, sier hun.

Når det gjelder påkledning av barn, er det kanskje mer vanlig å kle på dem for mye enn for lite. Husk at barna er i aktivitet, og det er ikke godt å bli for varm. Vær imidlertid forberedt på værforandringer. Litt ekstra tøy bør alltid være del av turutstyret.

Ikke stress

Sist, men ikke minst, er det viktig at alle får ro til å nyte turen. Ikke stress med å nå målet raskt, men ta dere tid til å kose dere med naturen og hverandre.

Husk dessuten at barna har mye kortere bein enn deg, og de trenger noen pauser for å lade batteriet innimellom. Tilrettelegger du for at barna skal ha det gøy på tur, er sjansen stor for at hele familien får en hyggelig opplevelse!

 


16.11.2016 09.40.49