Brødbaking for nybegynnere

  Baking er enklere enn du tror! Her får du noen tips til hvordan du kan komme i gang med å lage ditt daglige brød.

  Det er få ting som slår lukten av hjemmebakt brød som sprer seg i huset. Og er det egentlig noe som smaker bedre enn en lun skive med godt pålegg?

  Hva trenger du?

  Du trenger ikke masse råflott utstyr for å komme i gang med brødbakingen. Du kommer langt med en bakebolle, brødform og godt humør.

  Om du ønsker å slå på stortromma, kan en kjøkkenmaskin med eltekrok spare armmusklene dine for litt anstrengelser – særlig om du har planer om å bake mye.

  Og, du? Det hjemmebakte brødet holder seg best innpakket i et kjøkkenhåndkle i brødboksen.

   

   

  Det grunnleggende

  Du trenger faktisk bare 4 ingredienser for å bake et helt enkelt brød:

  • Mel
  • Gjær
  • Vann
  • Salt

  Melet kan være fint, grovt eller en blanding. Det finnes utallige fremgangsmåter og oppskrifter, og den aller enkleste får du her.

  Å lykkes med eltefritt brød krever nemlig ikke særlig mye – annet enn god tid. Deigen skal bare røres sammen, kose seg på kjøkkenbenken og bakes. Det finnes mange varianter, og du kan gjerne bake brødet i en jerngryte for ekstra sprø skorpe.

   

   

  5 tips til brødbaking:

  1. Prøv og feil! Resultatet blir ikke alltid perfekt første gang – men så lærer du noe nyttig til neste gang.
  2. Tilsett gjerne nøtter og frø i brødet – enten i deigen eller på toppen. Eller kanskje du vil teste ut en variant med soltørkede tomater og oliven? Det er bare fantasien som setter grenser.
  3. Elt lenge nok! Når du elter, danner det seg glutennettverk i deigen. Disse sørger for at vann, luft og fukt holder seg inne i brødet, slik at det blir saftig og luftig. Unntaket er eltefritt brød, som ikke krever elting i det hele tatt.
  4. La brødet avkjøles på benken før du skjærer i det. Vi vet det er fryktelig vanskelig å vente, men dette gjør at brødet holder formen bedre og ikke smuldrer opp.
  5. Ha det gøy!

  PS: Har du lyst på en litt sprøere oppskrift? Prøv knekkebrød!