Litt sunnere langpannekaker

Klart vi skal unne oss kake! Men noen ganger kan det bli litt mye av både søtt, fett og kalorier. Derfor har vi spurt matblogger Linda Stuhaug om hennes beste oppskrifter på kaker som går ned på høykant – uten at sukkerinntaket fyker til himmels.

Linda står bak bloggen lindastuhaug.no, og hun er lidenskapelig opptatt av sunnere råvarer.

Hvetemelet bytter hun gjerne ut med alternativer som havremel og spelt. Du kan også bytte ut hvetemelet med nøttemel eller kokosnøttmel, det er bra for de med hveteintoleranse. 

🍰 GJØR DET LETTVINT: Slik piffer du opp kakemiksen! 🍰

 

Søtt uten sukker

Istedet for sukker bruker Linda Stuhaug gjerne et par sukrinvarianter. Sukrin fins naturlig i pærer, druer, meloner og fremstilles ved gjæring.

 – Da jeg la om kostholdet falt valget på sukrin for å få en sunnere hverdag, men likevel holde på det søte, sier hun.

Hun er ikke så glad i ettersmaken av vanlig sukrin, så hun bruker i stedet sukrin+ – en miks av sukrin og stevia, eller sukrin gold.

Andre erstatninger for sukker er vaniljepulver eller vaniljeekstrakt, honning, stevia og fibersirup.

Også dadler kan brukes for å søte kakene. Dadlene bidrar i tillegg til en mer klissete, seig og god konsistens, som du gjerne vil ha når du baker brownies og konfektkaker.

TIPS: Unngå baketabbene! 🙄😛

 

Bytt ut smøret

Svisker og dadler gir både sødme og kan erstatte fett, og funker særlig godt i sjokoladekaker og brownies, ifølge magasinet kk.no. Kjør svisker og varmt vann i blenderen til en mos, og ha i like mye som du skulle hatt smør.

Avokado er også en bra erstatning for fett, for ikke å snakke om den fantastiske bananen! En most banan tilsvarer 2,5 dl smør eller olje, ifølge magasinet.

Nysgjerrig på Lindas kaker? Det har du god grunn til. Her er de: 

 

1. Sunnere snickerskake


FOTO: Linda Stuhaug

Denne varianten  er søtet med sukrin og dadler. Hvis du ikke vil bruke eller får tak i sukrin, kan du ha i mer dadler og litt sukker i stedet. Dadlene søter og gir en god konsistens, men setter ikke smak.

Du trenger (til 20x30 cm form): 

Bunn
200 g salte peanøtter
80 g havregryn
150 g ferske, saftige dadler (ca. 7-8 store)
2 ss sukrin gold  
Evt. litt smeltet smør

Fyll
2,5 dl vikingmelk eller fløte
4 ss sukrin gold  
15 g smør
30 g sukkerfri, mørk sjokolade (minst 60%)

Topping
Litt salte peanøtter

Slik gjør du: 


FOTO: Linda Stuhaug

1. Start med bunnen: Kjør peanøtter, havregryn, sukrin gold og dadler (husk å ta ut steinen) i en foodprosessor eller kraftig blender.  Kjør på full guffe i 1-2 minutter, til en jevn, smuldrete og fuktig masse.

2. Kjenn på blandinga om du kan forme den mellom hendene. Hvis ikke, tilsetter du litt smør. 

3. Trykk massen kompakt ned i en form på 20×30 cm med bakepapir. Bruk gjerne baksiden av en skje og fukt den under rennende, varmt vann. Sett i fryseren mens du lager fyllet.

4. Fyll: Ha vikingmelk/fløte, sukrin gold og smør i en stor bolle som tåler sterk varme. Sett i mikrøbølgeovnen på maks styrke i 4-5 minutter før du tar den ut og rører litt.


FOTO: Linda Stuhaug

5. Sett bollen tilbake i mikrobølgeovnen. Nå skal blandingen koke til det blir en fyldig, karamellfarget masse, ca. 5-10 minutter. Følg med og rør ofte mot slutten av koketiden. Konsistensen kan sammenlignes med konsistens på yoghurt.

PS! Karamellen kan også koke i en kjele, men dette tar mye lengre tid. Rør ofte og bruk medium varme. 

6. Når karamellmassen er ferdig, tilsetter du straks biter av mørk sjokolade. Bland godt. Deretter brer du fyllet over bunnen med en slikkepott. Dryss over litt peanøtter til slutt.

7. Sett snickerskaka tilbake i fryseren i ca. 1 time. Skjær opp i biter og nyt!

 

2. Blåbærkake


FOTO: Linda Stuhaug

En flott kake som er kjapp å lage og lett å like.

 

Du trenger (til 20x30 cm form):

4 egg
60 g sukrin+
100 g sukrin gold  
220 g laktosefri lettrømme
100 g glutenfritt havremel, kan erstattes med for eksempel spelt
80 g bokhvetemel, kan erstattes med annet mel
2 ts bakepulver
1 ts ekte vaniljepulver, kan sløyfes
200-300 g fryste blåbær

Glasur:
300 g laktosefri Philadelphia-ost
50-100 sukrinmelis, evt. vanlig melis
1 ts ekte vaniljepulver, kan sløyfes

Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 175 ˚C. Rør sammen alle ingrediensene til kakerøra utenom blåbær. Juster med litt vann, ca. 0,5-1 dl om nødvendig for å få en fyldig kakerøre. Hell halve røra i en liten langpanne med bakepapir. Dryss over blåbær, hell over resten av kakerøra og ha over resten av blåbærene på toppen.

2. Stek midt i ovnen i ca. 30-40 minutter, eller til kaka akkurat er gjennomstekt og har fått en gyllen overflate. Sjekk underveis! Avkjøl.

3. Miks sammen ingrediensene til glasuren og smak til med sukrinmelis. Bre over den avkjølte blåbærkaka. Dryss over ferske blåbær, gjerne bringebær og skivede, brente mandler på toppen.

4. Oppbevar kaka i kjøleskap. Holder seg fersk i 2–3 dager, men den kan fint fryses også (anbefaler å fryse uten glasur).

 

3. Bountykake


FOTO: Linda Stuhaug

Enkel kake å lage – og akkurat passe mektig!

Du trenger: 

Sjokoladebunn
2 egg
30 g sukrin gold
40 g sukrin+
30 g havremel
25 g speltmel (evt. mandel, kokos, peanøttmel)
30 g kakao
50 g ekte smør, smeltet
60 g kesam
40 g fibersirup (kan sløyfes)
1 klype salt

Bounty-fyll
250 g kokoskrem
150-180 g kokosmasse
3-5 ss sukrinmelis eller vanlig melis

Topping
50 g sukkerfri sjokolade

Slik gjør du:
1. Visp sammen alle ingrediensene til sjokoladebunnen til ei fyldig kakerøre.

2. Rør sammen kokoskrem, kokosmasse og sukrinmelis. Juster mengden kokosmasse etter hvilken konsistens du ønsker. Smak til med sukrinmelis.

3. Fordel bountyfyllet over den avkjølte kakebunnen. Topp med sukkerfri, smeltet sjokolade. La kaka stå kjølig i minst 30 minutter før servering. Oppbevares i kjøleskap, den holder seg fint i minst 3-4 dager.