Skap fest med saftige fruktspyd

Ananas, jordbær, druer, mango, kiwi, banan ... de fleste barn liker frukt, og særlig når den kommer dandert på pinne. Fjern skall, kutt i passelige biter og tre frukt av eget ønske på trepinner, lettere blir det ikke!

Du kan også stikke dem ned i noe stødig – som en vannmelon – slik at de står og frister og alle bare plukke seg en – eller tre.

VISSTE DU AT ... du alltid får 11 % bonus på frukt og grønt om du er Coop-medlem?

Fruktspyd egner seg til lek! Bruk små kakeformer og stikk ut stjerner av melon eller ananas. Eller lag pinnsvin ut av pærer ved å stikke dem fulle av kortere pinner med druer innerst. Til dyrene kan du bruke nellikspikre til øyne og feste et bær eller drue ytterst på snuten.

 

Fruktspyd er perfekt til barnebursdag

Hvis det likevel er fest, kan du blande inn litt godteri mellom frukten, for eksempel hvite og rosa skumputer, myke fløtekarameller eller et par biter marshmallow for å lage godispinne.

Marit Røttingsnes Westlie, aka matbloggeren Fru Timian, har servert sunne fruktspyd i barnebursdag flere ganger. Med god respons.

– Jeg har lagt dem på et fat, eller stukket dem inn i en halv melon slik at det lignet et fargerikt pinnsvin, sier Westlie.

Responsen fra barna har vært upåklagelig: 

– De er så positive. Roper ut: «Åh! Det var morsomt!» Jeg synes barn er utrolig takknemlige å lage mat til. Hvis du tar dem på alvor og forventer at de liker maten og i tillegg gjør den litt spennende – som med fruktspyd, så spiser de den veldig ofte. 

– Og så er det jo sånn at hvis de kule barna liker noe, så gjør plutselig alle det, ler hun.

Velg riktig frukt 

Kuttet frukt varer ikke så lenge før den begynner å tape seg. Fru Timian har råd.

 – For det første må frukten du velger være fast i fisken. Melon tidlig i sesong inneholder mye vann, men litt senere blir den fastere, og da kan du fint bruke den. Bær er morsomme å mikse inn. Både blåbær og jordbær gir utrolig fine spyd, synes matbloggeren.

TIPS! Slik holder bærene seg friske lenger.

 – Søte epler kan du gjerne ha i litt sitronvann først, slik at de holder seg friske og ikke blir brune med en gang. Ha litt sitron i en bolle med kaldt vann, dypp eplebitene kjapt oppi. Ikke la dem bli liggende.

 – Server spydene med det samme, eller dekk dem godt med plastfolie og legg i kjøleskapet. Da holder de seg i noen timer, tipser hun.

Til voksenfesten kan du dandere spydene pent på et fat og veive over striper med smeltet sjokolade. Server med én gang, eller sett i kjøleskapet i noen minutter til sjokoladen stivner. Det blir lekkert. Du kan alternativt lage en sjokoladedipp eller yoghurtdipp som gjestene selv kan dyppe dem i.

Fruktspyd til tapas eller grill

Fruktspyd er også lekre på tapasbordet – og som tilbehør til grillmaten.  Fru Timian har iblant drysset kokos over spydene eller pyntet dem med smeltet sjokolade, men det er ikke nødvendig i barnebursdag.

TIPS! Slik lager du verdens kuleste temabursdag.

 – Ikke alle barn liker kokos. Sjokolade er dekorativt, men min erfaring er at mange små heller ikke liker mørk sjokolade. Fruktspydene er så fine i seg selv med alle fargene at de egentlig ikke trenger ekstra pynt, mener hun.

 – Blir det lettere å få barn til å spise frukt når den er servert på pinne?

 – Ja, definitivt! De elsker det. 


11.05.2017 08.29.00