Kjapt lam til middag

    Lam er ikke bare søndagsmiddag! Du kan fint servere nydelig lam i en travel hverdag. Disse rettene tar under halvtimen å lage.

    Du tenker kanskje at lam må putre i timevis eller langsteke i ovnen? Ikke nødvendigvis. Velg riktige produkter for en kjapp og lett lammemiddag.

    Bruker du lammeskav eller lammekjøttdeig, er mulighetene mange. Du kan også steke nydelige lammekoteletter på en-to-tre. Eller gjør som kokk Markus Storm Dalseg.

    – Jeg bruker gjerne rå lammepølse når jeg skal lage en kjapp middag av lam. Den har mye smak og er ypperlig i pasta og gryter, sier han.

    Her er kokkens tips til tre gode lammeretter på under halvtimen:


    LETTVINT OG GODT: Lammepølse, tomatsaus og valgfri type pasta blir en populær rett ho hele familien. FOTO: Istock

    Lettvint lammepasta

    DU TRENGER: (til 4 personer)

    500 g rå lammepølse (eller kjøttdeig av lam)
    2 sjalottløk, finhakket
    2 fedd hvitløk, finhakket
    ½ dl rødvin (kan sløyfes eller byttes med balsamico eller rødvinseddik)
    1 boks hakkede/knuste tomater
    Ferske urter, gjerne estragon og oregano (du kan bruke tørkede urter)
    Parmesan
    Skallet av en halv sitron (finrevet, bare det gule)
    Salt og pepper
    Olivenolje
    Spagetti, tagliatelle el. annen type pasta

    🍝 LES OGSÅ: Slik koker du perfekt pasta 🍝

    SLIK GJØR DU:

    1. Skjær lammepølsa i små biter.

    2. Stek pølsebitene sammen med løk på middels varme til løken er gyllen. Senk temperaturen og ha i hvitløken. Pass på at den ikke blir brent.

    3. Ha i tomater og rødvin. La putre i 10 minutter på svak varme.

    4. Ha godt med salt i pastavannet. Pass på at vannet fosskoker før du har i spagettien og at vannet koker hele tiden.

    5. Ta ut spagettien når den er al dente. Rør i litt olivenolje. Ha på saus, rikelig med parmesan og sitronskall. Rør gjerne parmesanen inn i pastaen.

    6. Topp med finhakkede urter og kvernet pepper. Smak til med litt salt.

      
    LAMMESKAV: Deilig gryte med fløtesaus som er kjapp å lage med lammeskav. Gjør den gjerne litt mer fargerik med brokkoli og tyttebær. FOTO: Scanpix

    Kjapp og god lammegryte

    DU TRENGER (til 4 personer):

    1 pakke lammeskav
    5-6 sjampinjonger, kuttet i skiver
    5-6 jordskokk, vasket og kuttet i fire (kan sløyfes)
    3 sjalottløk  
    2 fedd hvitløk finhakket 
    3 dl matfløte
    Et par sneier brunost
    ½ dl hvitvin (eller litt eddik)
    Salt og pepper
    2 ss fersk rosmarin (du kan bruke tørket)
    1 neve spinat, om ønskelig

     

    SLIK GJØR DU:

    1. Stek lammeskav sammen med finhakket sjalottløk i 3-4 minutter. Salte og pepre kjøttet.

    2. Ha i sjampinjong, jordskokk og stek litt til. Ha i hvitløken helt til slutt. Hell over hvitvin og la alkoholen koke bort.

    3. Tilsett fløte og la småputre i 5 minutter på svak varme. Ha i rosmarin og litt brunost for sødme. Vend gjerne i litt spinat like før servering.

    4. Server med en enkel potetstappe, kokte poteter eller ris.

    👍 Når det VIRKELIG må gå fort: Middager som tar 15 minutter å lage

     
    Denne retten med marokkanske smaker tar maks 20 minutter å lage. FOTO: Istock

    Lammekoteletter med couscous

    DU TRENGER: (til 4 personer):

    8 lammekoteletter
    1 ts spisskummen
    1 ts paprikapulver
    1 sitron
    Salt og pepper
    Olivenolje
    250 g couscous
    Frisk mynte
    Frisk koriander
    ½ - 1 rød chili
    1 granateple (hvis du finner)

    SLIK GJØR DU: 

    1. Krydre lammekotelettene med spisskummen, paprikapulver, salt, pepper, ha over saften fra ½ sitron, litt olivenolje og masser alt inn i kjøttet. La ligge mens du forbereder couscousen.

    2. Stek kotelettene ca. 3 minutter på hver side på middels varme. De bør være litt rosa inni, ellers kan de bli tørre.

    Couscous:

    3. Ha couscousen i en stor skål med litt olivenolje og dryss med salt. Hell over kokende vann så det akkurat dekker. La stå i noen minutter.

    4. Imens, kutt frisk mynte, koriander og chili, skrap ut granateplekjerner. Rør opp couscousen med en gaffel, bland i urter og chili, ha over granateplekjerner, press over saften fra ½ sitron og riv gjerne over litt sitronskall med et zestjern. Litt pinjekjerner smaker også godt til. Smak til med litt salt om nødvendig.

    5. Server gjerne med grillet pitabrød og yoghurt.