5 tips til turmat du lager på bålet

Bodil Gilje legger ut på tur så snart hun har muligheten, og i fjor sov hun over 50 netter i friluft! Da ligger hun og vaker i en hengekøye eller sover lunt i telt mens vinden uler utenfor.

Og middagen, den mekker hun på bål eller primus. 🔥

Nyter maten bedre ute

– Utfordringen på vinteren er at maten fryser! Men på korte dagsturer er det ikke noe problem, sier Gilje.

Hun lager mat ute flere ganger i måneden, og føler at hun fortjener den litt ekstra da.

– Da har jeg båret med meg utstyr og er gjerne ekstra sulten. Jeg nyter middagen mer ved bålet i skogen enn hvis jeg kaster den i meg foran tv-en hjemme.

LES OGSÅ: Hele middagen i stekepanna

Minner for livet

Hun anbefaler barnefamilier å innta måltidene ute. For ungene kan opplevelsene i naturen bli noe de aldri glemmer, og ikke minst stiger ofte matlysten noe voldsomt! Dere trenger ikke dra langt for at det blir gøy.

– Barn synes det er stas å få hjelpe til med bålet eller matlagingen, og ute kan de grise og søle så mye de vil. Det virker friere å sitte på bakken og spise, tørke hendene på buksa og leke videre med ketchup i fjeset. Det viktigste av alt er at slike opplevelser skaper gode minner for barna, sier Gilje entusiastisk.

Hun lager ofte deig til pizza eller rundstykker hjemme og pakker i sekken før hun drar ut. Så er det bare fram med bålpanna og begynne å steke! 

Her er 5 oppskrifter på turmat dere kan lage ute:

 

Pizza i bålpanne

Pizzabunn (nok til to pizzabunner, kan også brukes til rundstykker)

Du trenger: 
350 g mel (enten bare fint, eller 250 g fint + 100 g grovt)
50 g havregryn (jeg blander inn havrekli)
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
3 ts sukker (kan sløyfes)
Ca. 2 dl vann. 

Slik gjør du:

1. Bland alt det tørre i en brødpose på forhånd og bland inn litt og litt vann når du skal lage den. Bare kna deigen i posen (utenfra) og «velt» deigen ut i panna. Husk å ta litt vann om gangen. Se an hvor tykk deig du vil ha i panna.

2. Alternativt kan du bruke polarbrød eller pitabrød. Bare pass på så de ikke svir seg i panna – da er det viktig med lokk, så osten smelter raskere. 

3. Stek bunnen på svak varme på én side først, og så snu den. Smør på tomatsaus, og hva du vil av påfyll (jeg brukte cherrytomater, spekeskinke og revet mozzarella).

4. Bruk en tom kasserolle eller noe annet passende som lokk, og sett over så osten får smeltet (ha svak varme på primus eller stek i glørne på bålet). Slapp av og nyt utsikten i 5-10 minutter, og vips – så er pizzaen klar! Dryss på litt ruccola om du vil.

 

Arme riddere

Du trenger:
4 skiver brød
3 egg
2 ss sukker (eller Sukrin Gold)
3 dl melk (eller 3 ss melkepulver og 3 dl vann)
1 ss kanel
1 ts kardemomme
Smør til steking
Bananer og bær til pynt

Slik gjør du: 

1. Bland egg, sukker, melk, kanel og kardemomme i en litt dyp skål. Dynk brødskivene én og én til de har trukket til seg massen. 

2. Stek på medium varme på primus eller i glørne på bålet. Pynt med banan og bær, eller lønnesirup, så blir dette en suksess hos barna!

 

Amerikanske pannekaker

Med banan, havregryn og karamellisert frukt

Du trenger: 
Ferdig svelemiks fra butikken (eventuelt vaffelmiks, eller vanlige pannekakemiks, men bruk halve vannmengden så røra blir tjukk).
1 håndfull havregryn
Banan, i skiver
Litt blåbær
Eple, i biter
Pære, i biter
Smør
Kanel
Sukker

Slik gjør du: 
1. Bland en håndfull havregryn, en banan og blåbær i svelemiksen og stek store, tjukke pannekaker.

2. Stek eple- og pærebiter i smør, kanel og sukker til de er karamellisert og ha over pannekakene.

LES OGSÅ: Stek perfekte pannekaker 

 

Omelett à la Bodil

Du trenger: 
Her er det bare å ta med det du liker i omeletten. Jeg brukte:
Sopp
Paprika
Rødløk
Cherrytomater
Chorizo
Spinat
Spansk ost
Fetaost
3-4 egg
Smør

Slik gjør du:
1. Jeg stekte noen av ingrediensene litt hver for seg, men det trenger man egentlig ikke. Smelt litt smør først og legg ingrediensene rundt i panna (kanskje det som tåler mest varme i bunn, som f.eks. chorizo og tomater).

2. Så kakker du 3-4 egg over og steker det på lav-middels varme (bål eller gassbrenner) til eggene er ferdig stekt. Bruk gjerne et lokk, så går det fortere (og du unngår å svi det som ligger i bunn).

3. Jeg hadde litt chiliflak og krydder på toppen, for de som gidder å dra med seg det.

LES OGSÅ: Derfor er omelett perfekt i matpakka

 

Vafler med stekte epler, bacon og vaniljesaus

Du trenger:
Eple, i biter
Kanel
Sukker
Kardemomme
Smør
Bacon
Vaniljesaus
Toro pannekakemiks/svelemiks


Slik gjør du: 

1. Hakk opp epler i biter og dryss over så mye kanel, sukker og litt kardemomme du liker. Stek i masse smør til eplene er myke.

2. Bland ut en pose pannekakemiks/svelemiks og stek vafler om du har turvaffeljern (eller bare pannekaker i stekepanna), samtidig som du steker litt bacon. Server varmt med vaniljesaus.