Gjør helgen til en miniferie

Vil du høre fuglesang i stedet for smarttelefonen som ringer? Dra på tur med familien, nyt norsk natur og legg fra dere alt som heter skjermer og dingser hjemme.

– Når vi krysser dørstokken og skal på tur, så blir vi som en familie. Plutselig hører vi fuglesangen og hverandre. Ingenting slår det å koble seg helt fra alle skjermer og bare nyte naturen, sier Anders Baumberger, pappa og forfatter av «Turboka».

 

Daglig dose friluft

Selv trenger Anders en dose friluft daglig, og han drar stadig på tur med familien. Boka er en stram bok, med konkrete tips for at andre skal kunne skape egne fine turminner, heller enn å lese om hans.

– Jeg ville inspirere alt fra dem som trenger litt motivasjon til å komme seg ut, til de som ønsker å stå på en 2000-meterstopp med hele familien. Mulighetene er ubegrensede i helger og ferier, og selv hverdagskveldene kan by på magiske øyeblikk ute med noen enkle grep.

 

 

Aktiviteter med barna

Hans familie har alltid satt seg spenstige turmål og latt barna flytte grenser, i fjellet, i skogen og på vannet.

– Uten at det er noe ekstremt over det. Vi har snudd opp ned på dette med å legge lista lavt, telte i hagen og gjøre alt på barnas premisser.

Barn og ungdom flest elsker utfordringer. De klarer gjerne mer enn vi tror om de bare får tillit til å utfolde seg og strekke seg mot nye mål.

 

Godvær og utsikt

Barn liker å yte, særlig om de belønnes med storslagen utsikt.

– Men timing er viktig, velg godvær når dere skal ut i naturen! Drittvær er perfekt for badeland, kino eller brettspill, mener Anders.

Men husk: Riktige klær som jakker, ull, sko og støvler er viktig uansett vær.

Anders har blant annet en guide til 50 gamle branntårn, som for mange er helt ukjente, men som barna elsker å bestige.

– En kanotur er også enkelt og behagelig. Kjøp, lån eller lei og la barna padle selv. Barn ned i fireårsalder kan padle hele familien. Det gir mestring det, sier Anders.

 

God planlegging

Turen skal ikke være bare for barna, men for hele familien. Anders anbefaler at man tar de med i planleggingen, og lar de være med på å bestemme målet. Velg et spektakulært mål. 

– Men gi dem alternativer som dere voksne også ønsker å dra til. Vi skal ikke bare kose oss i kraft av å se barna trives, men også nyte turen selv. Et glass vin i solnedgang etter at barna har sloknet i soveposen, smaker bedre ved et vann eller på en topp, enn i hagen.

 

Gode turtips for å vekke interessen

 1. Pakk alt i god tid før en tur. Gjerne dagen før på større utflukter, så det ikke blir et mas å komme seg på tur. La barna delta i pakkingen.

 2. Ikke vær redd for å legge lista høyt, strekk dere langt for å nå målet. Nytelse er størst etter ytelse. Følelsen av å ha flyttet en ny grense gir mersmak. Sett derimot av god tid til å nå målet så det ikke blir stress.

 3. Å spare vekt er en dyd på de fleste turer, men ikke spar på kosen. Vil barna ha med bamser og leker så får man heller bære med seg litt ekstra. 

 4. Ved å velge framkomstmidler som kano, sykkelvogn eller pulk, kan barna nyte livet som passasjer hele eller deler av turen.

 5. Dra gjerne sammen med andre familier med jevngamle barn.

 

 

Tips til barnevennlig sekk

Hva bør man alltid ha med i sekken når man drar på tur med barn? Ting som gjør turen gladere og som inspirerer til aktiviteter med barn.

 • En spikkekniv holder barna engasjerte.

 • Samlepose til kongler, fine steiner og andre «skatter» 

 • God mat som barna har valgt ut. Gjør måltidene til høydepunkter. 

 • Kortspill, bamser og andre leker gir ekstra kos på hytta eller i teltet.

 


Aurora (7) sine pakketips

Men hva tenker barna selv om hva som er viktig å ta med på tur? Vi spør datteren til Anders, Aurora, som er en dreven turjente. Her kan du se hva hun synes er essensielle turting:

 • Alltid ha med favorittbamsen.

 •  Pølser og grillspyd. Bål er viktig!

 •  En stor sovepose som man kan krype langt ned i og bruke som hytte med hodelykt. 

 


16.11.2016 10.24.00