Vaskeguide: 5 smarte tips til klesvasken

1. Smart skittentøyssortering


Med én skittentøyskurv kan man ende med at de øverste klærne bare puttes i maskinen og dermed vaskes på feil temperatur - som fører til at de krymper, avfarges eller ødelegges. Å sortere skittentøy på en smart måte kan bidra til at klesvasken går litt raskere. 

Det finnes flere måter å sortere skittentøy på, spesielt anbefaler vi disse to:

Sortere etter temperatur: Er det plass til det, kan man sortere etter temperatur. Skal klærne vaskes på 60 grader, 40 grader, håndvask eller ullprogram? 
Sortere etter farge: For de minste kan det være vanskelig å vite hvilken temperatur klærne vaskes på – men ved å skille mellom lyst og farget tøy, kan vaskejobben bli litt lettere. Og det hjelper på at hele familien kan bidra med å sortere sitt eget tøy. 
Ser du etter smarte løsninger til vaskerommet? Her har vi samlet 10 gode tips til hvordan klesvasken kan bli litt morsommere. 

 

2. Velg riktig vaskemiddel 


At fargen i klærne falmer etter noen vask, eller at de hvite plaggene plutselig ikke er hvite lenger, er rett og slett kjipt. Unngå at svarte klær blir grå og at freshe farger blir blasse ved å velge riktig vaskemiddel for farget tøy. 

OMO Color inneholder et Expert Color System som bevarer fargene over tid, selv om de vaskes om og om igjen. I tillegg fjerner den flekker effektivt. 

omo color.jpg

Akkurat nå får du Omo Color 4,5 kg - som tilsvarer hele 104 klesvask - på 40% i Obs. 


For at hvitt skal forbli hvitt er OMO Ultra Hvitt Pulver et velfungerende alternativ.  Pulveret inneholder et Aktivt Dyprens System og blekemiddel, noe som sørger for at hvitvasken forblir hvit og klar i fargen. Om du ønsker å holde tøyet hvitt, bør du derfor velge pulver.

PS! Husk også sikker oppbevaring av vaskemidler hvis du har små barn i huset. Samle slikt utenfor rekkevidde for de små – plasser det gjerne på øverste hylle slik at de ikke får tak i det.

 

3. Bli kjent med de ulike vaskeprogrammene


De fleste av oss er gode på å skille mellom en 40 og en 60 graders vask, men dagens vaskemaskiner har langt flere muligheter for optimal klesvask. Det er nemlig ikke bare temperaturen som skiller vaskeprogrammene. Kombinasjonen av vannmengde, varme, vaskemiddel og bevegelse blir tilpasset det som skal vaskes.

Det kan spesielt lønne seg å bli god venn med ullprogrammet for å unngå å ødelegge kanskje de viktigste plaggene vi har i skapet. Husk også riktig vaskemiddel som er spesialutviklet for ull - som Milo. 

Har du en haug med yttertøy og treningsklær som hadde trengt en tur i vaskemaskinen? Les disse gode rådene til vask av treningsklær og annet tøy med tekniske egenskaper.

 

4. Ta flekkene med en gang


Kakao, ketchup, iskrem, grønske - ja, det er fort gjort med uhell og flekker på klærne er ikke til å unngå. Men ved å reagere raskt kan du unngå at flekkene setter seg. 

Prøv å tørke bort mest mulig uansett hva som har blitt sølt. Tørk innover for å unngå å smøre flekken utover et større område på plagget. Tre så plagget over springen og la vannstrålen renne direkte på flekken. Pass på at vannet renner motsatt vei av den veien flekken kom inn – flekken skal altså ut den veien den kom på. Vask så normalt, etter vaskeanvisningen, så fort det er mulig. 

Flere tips til flekkfjerning? Slik kan du ta knekken på flekken! 

 

5. Rens vaskemaskinen 


Unngå ødelagte klær og dyre reparasjonskostnader ved å rense vaskemaskinen innimellom. Kanskje slitsomt, men absolutt verdt det for å få maskinen til å vare lenge og unngå at klærne begynner å lukte vondt. Slik gjør du det:

Rengjør lofilteret som ofte er plassert på utsiden av maskinen bak et lokk i selve skroget. Hvor ofte dette bør renses avhenger av hvor mange klesvask du tar i løpet en måned, men det kan være lurt å sjekke om det er behov hver måned. 
Rens doseringskamre for vaske- og skyllemiddelrester. Blir det liggende for mye rester kan vaskemidlene bli liggende igjen, og dermed ikke gjort jobben sin. Ta ut skuffen og vask den med varmt vann og litt oppvaskmiddel. 
Tørk gummibelgen i døren for å unngå at fuktigheten morkner belgen over tid. 
Bruk maskinrens ved behov for å fjerne smuss, fett og avleiringer. Man skulle tro maskinen blir ren når man vasker klær, men du vil bli overrasket. Alternativ til maskinrens kan du sette skitne kjøkkenkluter og håndklær på en 90 graders vask. 
Vi håper disse tipsene kan gjøre hverdagen litt enklere for deg - og skulle du trenge noe annet til klesvasken har din nærmeste Obs stort utvalg av det du måtte trenge. Velkommen til oss! 

 

 

 


11.02.2021 11.55.01