Kjøkkenutstyret alle bør ha

  Det trenger ikke velte utstyr ut av alle skuffer og skap for å ha et velutstyrt og funksjonelt kjøkken. Joda, det kan være kjekt å ha ting som pastamaskin og jordbærskreller, men som i klesskapet er det viktigere å få på plass basisplaggene før du begynner å skaffe tilbehøret. 

  Vi har fått hjelp av Mads Andre Hansen, kjøkkensjef på restaurant Sentralen i Oslo, til å sette opp en topp 10-liste for folk flest:

  1. Skarpe kniver

  – Dette er et must i et kjøkken, slår kjøkkensjef Hansen fast.

  Knivene bør dessuten ligge godt i hånda og være enkle å holde skarpe. Investerer du først i gode kniver, bør du også holde dem ved like, slik at de holder i årevis. Sliper du knivene jevnlig, får du «ny kniv-følelsen» igjen og igjen. Knivene sliper du med slipestål eller en knivsliper. 

  TIPS: Gode kniver bør ikke vaskes i oppvaskmaskinen eller ligge løst i en kjøkkenskuff med andre ting. Bruk knivblokk eller magnetlist på veggen. 

  2. En god stekepanne


  RIKTIG PANNE FOR DEG: Hvilken type koketopp du har betyr også noe for valg av stekepanne. Har du induksjonovn, må du huske å sjekke at stekepanna fungerer på denne. 

  Støpejernspanner og panner i rustfritt stål er slitesterke og robuste og holder godt på varmen. Non stick-pannene er enkle å bruke og lette å holde rene, og du kan steke med mindre fett. Men de tåler ikke like høy temperatur som jern- og stålpannene. 

  LES OGSÅ: Velg riktig stekepanne

  Kjøkkensjef Hansens favoritt er stekepanne i karbonstål. 

  – Den gir god og effektiv varme, men vask den for guds skyld ikke i oppvaskmaskinen, den blir ikke helt den samme etterpå. Da setter ting seg fast i panna, sier han. 

  TIPS: En grei regel er å vaske stekepanna for hånd, selv om noen panner skal tåle maskinvask. Men vent til panna er avkjølt før du skyller den med kaldt vann, brå temperaturforandringer kan ødelegge den.


  3. Støpejernsgryte


  ALLROUNDER: Solid og slitesterk! Skaffer du deg ei god støpejernsgryte, kan du ha den i uoverskuelig framtid.

  – Om jeg skulle valgt én kjele, hadde det blitt denne med flere bruksområder. Med ei gryte av emaljert støpejern kan du koke, steke, braissere, confitere, bake ting i ovnen, etc. Støpejern holder bedre på varmen også, sier Hansen. 

  TIPS: Vask støpejernsgryta med varmt vann og gryteskrubb. Bruk såpe om nødvendig. Om gryta virker tørr etter såpevask, kan du smøre den inn med noen dråper vegetabilsk olje. 

  4. Stor skjærefjøl av tre

  – Jo større, jo bedre! Da har du mye plass å kutte på, og det er enklere å lage litt system og holde orden på fjøla, sier kjøkkensjef Hansen. 

  Mange foretrekker plastfjøl, spesielt av hygieniske årsaker. Siden tre er et porøst materiale, er det lettere for bakterier å trekke inn og smitte over på andre matvarer. Plastfjøl er også lettere å holde ren. 

  Likevel velger kjøkkensjefen trefjøl, og helst skal det være eikefjøl:

  – Du får en bedre kuttefølelse, og kniven blir ikke så fort sløv. Dessuten er det digg med tunge fjøler, argumenterer han. 

   Uansett tre eller plast – ei god fjøl trengs på alle kjøkken!

  5. Stavmikser


  HENDIG SAK: Stavmikseren er lett å håndtere, og den klarer fint å mikse sammen ei kakerøre, for eksempel. 

  Stavmikseren er fin til mindre kjøkkenoperasjoner, men spar den for de digre deigene. 

  – De billigste er mer enn gode nok til hjemmebruk. Med denne kan du for eksempel lage majones, pureer og kjøre sammen supper, sier kjøkkensjef Hansen. 

  LES OGSÅ: 10 ting du kan bruke stavmikseren til

  6. Kjøkkenmaskin

  Joda, du kan klare deg fint uten kjøkkenmaskin, men har du først fått det, er det tvilsomt at du ønsker deg tilbake til et liv uten ... Her er det nemlig utrolig mange muligheter i én maskin. 

  Kjøkkensjefen går for en Kenwood-maskin med blender og kvern. 

  – Dette er jo en alt mulig-maskin! Har du denne, kan du lage absolutt alt av pureer, majoneser, deiger, kaker, leverpostein, mousser, kremer, osv. 

  LES OGSÅ: Kjøkkenmaskinen som passer for deg

  7. Visp

  Maskiner kan kanskje piske for deg, men en håndvisp til sauser og kremer bør du ha. En god visp i rustfritt stål som ligger bra i hånda er gull!
   

  8. Slikkepott

  Slikkepotten har nok spart oss for mye matsvinn opp igjennom åra! Tenk bare på alle blankskrapte boller og panner, takket være denne geniale oppfinnelsen. 

  – Velg gjerne en myk slikkepott en med stålskaft. Den tåler høy varme og kan brukes som en tresleiv, i tillegg til alle andre «normale» funksjoner den har, råder Mads Andre Hansen.

  9. Stekespade


  UVURDERLIG HJELP: Stekespaden er et enkelt hjelpemiddel, men det er ikke så lett å klare seg uten!

  Prøv noen dager uten stekespade, og du innser hvor viktig den er ...

  – Stålspadene er fine, man må jo ha noe å flippe burgerne med! sier Mads Andre Hansen. 

  10. Husholdningssil

  En sil er kjekt å ha til å sile sauser, supper, pasta, sikte mel, osv. Sil med en omkrets på 235 mm burde holde til et vanlig kjøkken. 

  Har du disse tingene på plass, kan du lage det meste! Og tar du godt vare på dem, så holder de også i årevis. 

  Kilde: dinside.no, kitchn.no