Velg riktige barnesko til aktive unger

  Barn løper og leker og herjer – og mange driver også med organisert idrett i tillegg. Og med barneføtter som voker i et forrykende tempo, er det gjerne nødvendig med nytt fottøy flere ganger i året. 

   Til en viss grad bør du velge sko etter aktivitet, sier fotterapeut og lektor i helsefagvitenskap Håvard Høydahl. Han driver SåleKlinikken i Oslo og er en av landets fremste når det gjelder skoenes påvirkning på gange og fotens utvikling.

  Husk at barneføtter – akkurat som voksenføtter – har mange forskjellige former, så det er det viktig at barnet alltid prøver skoene før de blir kjøpt.

  NÅR DU FØRST ER I SKOBUTIKKEN: Dette bør du vite før du kjøper støvler til barn!


  AKTIVT: God såle er viktig på utesko – det skal jo gjerne løpes litt i all slags terreng! FOTO: Viking

   

  Dette bør du passe på når du kjøper barnesko:

  👟 Skoen skal være tilstrekkelig lik foten i bredden og lengden.

  👟 Sjekk at innersålen ikke har oppsving eller oppbygging i buen på innsiden av foten.

  👟 Skoene bør ikke være for stabile og stive, spesielt foran ved tåleddet bør de være fleksible.

  👟 Pass på at yttersålen ikke er for myk, og dempingen skal ligge i innersålen.

  👟 Det er slett ikke alltid at de dyreste skoene er de beste!

   

  Ett par ute og ett par inne

  – Husk at de viktigste skoene er de skoene som barnet går mest i hver dag, og disse kan det være lurt å bytte ut ofte. Barnefoten vokser fort. Småbarn trenger ofte nye sko hver tredje måned, og barn over tre år hver femte måned. Dette kan selvsagt variere mye, så derfor er det lurt med en jevnlig fotsjekk, sier Håvard Høydahl.

  Han mener det holder med ett par innesko og ett par utesko, hvis det er snakk om sko til generell bevegelse og ikke en spesiell type idrett.

  – Kanskje kan barnet ha et par ekstra utesko til jogging eller løping hvis de gjør dette flere ganger i uka.

  I gymtimene på skolen holder det som oftest med enkle gymsokker.

  – Ved ballsport og kontaktsport, som fotball, kan det være smart med joggesko, sier Høydahl.

   

  SKOTIPS! Slik velger du innesko til barnehagen 👶

   
  RIKTIG STØRRRLSE: En passende sko bør være minst 12 mm større enn foten. FOTO: Asics

  Demping er oppskrytt

  Mange treningssko selges i dag med lovnader om demping og støtte, men ifølge Høydahl er ikke maks demping nødvendig i barnesko, det kan til og med gjøre foten svakere.

  – De siste 30 årene er sko blitt mer komfortable, men ikke noe bedre for foten. Demping føles bra, men over lang tid vil for mye demping gjøre fettvevet i foten svakere, og man blir dårligere rustet for støt. Altså motsatt virkning av det som loves.

  Egne sko til spesialidrett

  – Det går fint å bruke innesko ved ballidrett inne i gymsaler, men du bør velge sko i forhold til prestasjon og ballkontroll, sier Høydahl.

  En fotballsko skal være trang, slik at ballkontakten øker, og de vanlige anbefalingene om størrelse og komfort gjelder ikke nødvendigvis for denne type sko.

  – I denne sjangeren finnes det mye kompetanse på hvilke sko som passer til hvilket underlag, og det er som alltid viktig at barnet prøver skoene, gjerne over litt lenger tid. Ta dem med hjem og la barnet gå med dem i 10-20 minutter, anbefaler fotterapeuten.

   
  KULE SKO: Det viktigste er riktige sko, men de bør helst være kule også! Obs har stort utvalg av fargerike Asics-sko. FOTO: Asics

  Feil skobruk

  Feil skobruk hos barn kan utløse smerter i føttene, og også føre til plager i senere i livet.

  – Fotbladets stilling har mye å si for blant annet ryggsmerter i voksen alder. Men husk at barn har en naturlig visuell «barneplattfot» opp til 4-6-årsalderen, sier Håvard Høydahl.

  Dette er naturlig og ikke farlig, og det trengs ingen spesialsåler. Denne utviklingen skal foten i de fleste tilfeller gjøre selv, ifølge spesialisten.

  Det er også vanlig at barn får såkalte voksesmerter i hæl og legg.

  – Slike smerter kan dempes med en ren dempesåle i skoene de går mest med. I tillegg bør barna sørge for å varme godt opp før idrett, sier Høydahl. Spesialsåler vil han unngå her også.

  😝 TIPS! Slik unngår du illeluktende sommersko 😝

   

  Så ofte bør barneføttene måles:

  👣 Barn 1–3 år – fotsjekk hver tredje måned.

  👣 Barn 3–6 år – fotsjekk hver femte måned.

  👣  Barn 6–9 år – fotsjekk hver syvende måned.