Lag lek og moro på ski

  Hinderløype, hopprenn eller kanskje skisisten? Her er skilekene som blir vinterferiens høydepunkt.

  Det er ikke alltid det frister med en lang skitur, kanskje særlig ikke for de minste skiløperne med ujevn gli. Men skiene kan spennes på likevel, for skilek byr på mange morsomme aktiviteter for både små og store!

  Skiskyting

  Lag OL-stemning i løypa og arranger skiskyting! Tråkk opp en liten runde og sett av plass til en «standplass» midt i løypa. Der kan de små skiløperne kan kaste på blink med snøballer, enten ved å treffe en trestamme eller en bøtte, eller ved å velte blikkbokser.

  Avstanden til blinken kan varieres i forhold til deltakernes alder. Gjør klar snøballene på forhånd og gi barna tre sjanser hver. Bommer de, må de gå en liten strafferunde.


  SNØBALL: Å kaste snøball på blink er faktisk midt i blinken for barn i alle aldre. FOTO: Scanpix

   

  Hinderløype på ski

  Lag en løype med ulike poster og hindringer underveis. Et sted kan oppgaven være å kaste snøball på blink eller oppi en bøtte, et annet å stå på ski gjennom en rockering.

  Du kan også legge inn kunnskapsspørsmål underveis, for eksempel ved å henge opp bilder av dyr eller dyrespor. Vinneren er den som kommer først i mål, eller den som er nærmest idealtiden dere har satt opp på forhånd.

   

  HVEM TØR?: Heldigvis slipper alle å hoppe etter Wirkola – med mindre dere har deres egen superhopper i familien! FOTO: Scanpix

  Hopprenn

  Hopprenn er alltid gøy, og her kan de voksne også vise sine kunster. Hoppbakken kan lages bred slik at flere kan hoppe samtidig, eller dere kan lage flere hopp tilpasset ulike aldre.

   

  Å bygge hoppet er en morsom aktivitet i seg selv, der alle kan hjelpe til. Og så er det bare å øve på Kollen-brølet og juble for alle som tør å prøve seg, uansett nedslag og stilkarakter.

   

  Slalåm i akebakken

  Blir hopprenn for krevende, er slalåm et morsomt alternativ og en fin måte for barna å lære seg å både bremse og svinge.

  Sett opp skistaver med jevne mellomrom nedover i bakken, og la barna kjøre i sikksakk mellom disse. To staver kan også settes opp som en portal slik at barna må bøye seg ned for å kjøre under. 

  LES OGSÅ: Slik kler du barna om vinteren

   

  Lang lang rekke...

  Dette er gøy både på flatmark og i bakken og er en god samarbeidsøvelse. Still dere opp i rekke bak hverandre og hold rundt livet på personen foran. Nå skal dere prøve å bevege dere fremover på likt.


  KNALL OG FALL: Man må regne med å havne på rumpa noen ganger! FOTO: Istock

  For å gjøre det ekstra vanskelig kan dere prøve det samme i nedoverbakke, da må alle samarbeide om å ploge – og faller én faller alle.

   

  Skisisten

  Nesten alle aktivitetsleker kan lekes med ski på beina – det gjør dem bare morsommere og mer utfordrende. Dere kan leke vanlig sisten, eller «troll og stein». Der må den som blir tatt krype sammen som en stein, og vente på å bli befridd ved at noen kjører på ski over «steinen».


  TA MEG OM DU KAN!: Finner dere et fint sted i skogen, er det mange morsomme leker som kan holde temperaturen oppe. FOTO: Istock

  «Haien kommer» er også morsomt og kan døpes om til «isbjørnen kommer» når den lekes med skiene på. På den ene siden av banen står selmamma, på den andre siden står alle selungene og i midten står den farlige isbjørnen. Selungene skal nå gå på ski bort til selmamma uten å bli tatt av isbjørnen. De som blir tatt blir med på isbjørnens lag.

  Alle disse aktivitetene bør lekes uten staver slik at ingen skader seg.

  LES OGSÅ: Velg riktig skiutstyr til barna

   

  Friidrett og fotball på ski

  Gjør friidrett om til en vinteridrett, sekstimeter'n er nemlig også gøy på ski! Klargjør et flatt område slik at flere kan gå ved siden av hverandre, og stå klar med stoppeklokka. I spydkast fungerer skistaven perfekt som spyd, bare pass på at ingen står i banen når «spydet» kastes, og kulestøt med snøball blir garantert populært.  

  Også fotball blir mer utfordrende med ski på bena. Dropp stavene og del inn i lag som skal samarbeide om å føre ballen i mål på motstanderens bane. Det kan være en fordel med en ganske flat bane og en lett ball.

  LES OGSÅ: Dette bør barna ha i slalåmbakken


  NOE GODT I TERMOSEN: Pausen kan bli et høydepunkt i seg selv, og med varm kakao og noe godt å spise i sekken nærmer deg seg vel en perfekt dag? FOTO: Istock

  Tid for pause?

  Alle skihelter trenger en pause. Å spise ute er alltid koselig, og er det ikke for kaldt så er en piknik om vinteren også mulig. Ta med sitteunderlag, niste og noe varmt å drikke. Hvis dere tenner et bål kan dere grille pølser eller pinnebrød, hvis ikke kan lune pizzasnurrer eller wienerpølser fra pølsetermos varme godt i magen.