Bursdag: Årets trender

Store forventninger og mye energi, en barnebursdag kan være utfordrende å arrangere, og så skal du attpåtil måtte forholde deg til bursdagstrendene?

Frykt ikke, Camilla Reimers er gründer og daglig leder av Bursdagsjentene.no og lever av å gi førstehjelp til organisering av bursdager. Og ifølge henne er trendene nå ganske så overkommelige.   

Bursdag hjemme

Det har lenge vært en trend å feire barnebursdagen på lekeland, trampolineparker eller andre aktivitetssentre som tilbyr bursdagspakker, men Camilla Reimers tror nå at trenden med ferdigarrangerte bursdager er i ferd med å snu.

– Jeg opplever at det er en dreining mot å ha hjemmebursdag, og det er jo veldig koselig. En bursdag som arrangeres hjemme hos bursdagsbarnet blir alltid det mest personlige, og ikke minst er det en mye rimeligere løsning, sier Reimers.

 Og har man ikke plass til å invitere gjestene inn, kan bursdagen like gjerne arrangeres utendørs.

MANGE GODE TIPS: Lag bursdag ute selv om det er vinter 


VELKOMMEN TIL UTEBURSDAG!: Har du vinterbarn, er det fullt mulig å feire bursdagen ute likevel. Mye gøy å finne på i snøen! FOTO: Istock

–  Flere og flere har utebursdag. Før var det mest vanlig om sommeren, men nå arrangeres det mange bursdager ute på vinterstid også, sier Camilla Reimers.

I distriktene har det lenge vært vanlig å feire bursdag utendørs, ofte med en enkel fest med vaffelservering og leker, forteller hun.

Mulighetene for festaktivitetene utendørs nesten er ubegrenset.

– Du kan ha stafetter, kaste på blink, ake, arrangere hopprenn og skattejakt – ja alt mellom himmel og jord egentlig.

LES OGSÅ: Slik blir det kult med bursdag hjemme igjen 🎁

 

Temabursdag i vinden

Det er fortsatt kult å invitere til karneval. De siste årene har bursdagsfestene fått tydeligere temaer og konsepter, men det skal ikke så mye til før bursdagen får en morsom vri.

–  Kostymer har blitt mer tilgjengelig og rimelige og kan nå kjøpes i de fleste kjedebutikkene. Prinsesse- og piratbursdag er fortsatt populært hos de yngre barna, og i det siste har jeg merket at enhjørninger er veldig i vinden, sier Camilla Reimers, og legger til at fotballfest og pysjparty også er populært.

 
PYSJBURSDAG: Hvorfor ikke invitere til frokostbursdag, der alle kan komme i pysjen? FOTO: Istock

– Alle har jo en pysj. Enten kan bursdagsselskapet være om kvelden med overnatting, eller så kan man jo invitere alle gjestene til frokost i pysjen. Det passer jo også fint for travle familier som har mange ting på agendaen i helgene.

LES OGSÅ: Slik organiserer du barnebursdagen

 

Lag det selv-bursdag

En annen trend er bursdager der gjestene får lage noe selv i løpet av festen, enten det er slim-laging, malebursdag eller perleverksted.

– Det er morsomt for barna å gjøre en aktivitet sammen, og jo lenger du klarer å få dem til å sitte ved bordet, jo bedre. Selv barn fulle av energi kan like å sitte konsentrert å male eller perle, sier Camilla Reimers.

 
POPULÆRT: Piñata, hvor man slår i blinde på et pappdyr fylt med godterier, er blitt populært her i Norge også. FOTO: Istock

Adjektivhistorier slår an

Når det gjelder bursdagsaktiviteter, så er Reimers klar: De gode gamle bursdagstraverne gjelder fortsatt!

– Barna ler seg i hjel av adjektivhistorier de selv får være med å utforme, og stolleken er fortsatt en slager. Det samme gjelder fisking etter godteposer. Piñata er morsomt som en avveksling, men spesielt for de minste kan fiskelek, der godteposer hyppig byttes ut med bleier, sure sokker eller gamle sko, gi mye latter.

Hun foreslår også en skattejakt der barna sammen må løse oppgaver for å finne ut hvor skatten er gjemt, er gøy for de litt eldre barna.

Det er viktig at bursdagsaktivitetene er godt planlagt. Lekene må være klare på forhånd, slik at ikke noe må ordnes underveis.

– Det er i det hele tatt viktig å ha en god regi på festen med tilstedeværende voksne som passer på at alle barna er inkludert og blir godt tatt vare på.

LES OGSÅ: Bursdagstabbene du vil unngå!

 
NED PÅ HØYKANT: Serverer du pizza i barnebursdag, har du sannsynligvis en veldig fornøyd gjeng! FOTO: Istock

Pizza erstatter pølser

På menyen får pølsene nå konkurranse fra pizza, som er populært – spesielt hos de litt eldre barna. Det er lettere å tilpasse pizza etter allergier og matpreferanser, og den kan serveres både med og uten kjøtt.

Kakene anbefaler Camilla Reimers å gjøre enkle, slik at ikke for mye tid og energi går med på å bake fremfor å gi bursdagsbarnet oppmerksomhet.

– Det er mye viktigere med tilstedeværende foreldre enn en flott kake.

 
FINT BORD: Litt pynt, fargerikt godteri og kaker gjør susen. Ballonger skaper også skikkelig bursdagsfølelse, eller hva med å pynte med tomme muffinsformer? FOTO: Istock

Bursdagsbarnet i fokus

Til syvende og sist er det verken trender, kostymer eller antall kaker som er det viktigste med bursdagsfesten, og det ønsker Camilla Reimers å understreke.

– Det aller viktigste er at bursdagsbarnet får feire bursdagen sin, og at barnet er med på planleggingen av festen.

Hun råder til å avdekke bursdagsbarnets forventinger i forkant, selv om man kanskje ikke klarer å innfri alle.

LES OGSÅ: Dekk et superkult bursdagsbord

– En del foreldre lager barnebursdagene så fine at man skulle tro at det var voksne som stod på gjestelisten, men en god fest trenger ikke å koste mye. Det viktigste er at det er gøy og tilpasset barnas alder, sier Reimers.

Hun anbefaler å legge litt ekstra energi i bursdagsbordet, slik at det skiller seg fra den vanlige borddekkingen.  

– Du kommer langt med en rull kreppapir, ballonger og kanskje noen fargerike sugerør. Og bordet kan også pyntes med barnets leker, for eksempel lego, så kan gjestene sitte og bygge mens de spiser.

 

 

🎉 10 kjøreregler for en vellykket fest 🎉

  1. Alle forberedelser må være gjort i god tid.
  2. Møt barna i døra, og ha klart et sted barna kan henge yttertøy.
  3. Fang opp stemningen, avled bråkebøtter eller de sjenerte.
  4. Følg kjøreplanen.
  5. Snakk tydelig til barna om hva som skal skje, og forklar husregler.
  6. Demp høye stemmer med en lav og bestemt innestemme.
  7. Samle barna til en hyggelig gaveåpning.
  8. En av de voksne fjerner alt papir og legger bort gavene før selskapet fortsetter.
  9. Gå til bordet og drøy gjerne tiden ved bordet med spørreleker, sang eller adjektivhistorier. Sørg for oppmerksomhet til det spente bursdagsbarnet.
  10. Velg leker som passer til aldersgruppen.

Kilde: Bursdagsjentene.no


22.12.2017 09.54.00