Prøv denne sunne og digge menyen til bursdagen!

– Barn spiser med øynene. Hvis noe ser godt, kreativt og spennende ut, så vil de smake, sier Linda Stuhaug, som driver matbloggen lindastuhaug.no.

Hun har mange forslag til retter som er lette å lage og som barn kan like. Det blir mange bursdager i løpet av året, og hun mener du godt kan sløyfe godteposen.

– Ei venninne bestemte seg for å arrangere sukkerfri barnebursdag. Hun serverte blant annet fruktspyd med yoghurt, og ingen etterspurte snop eller pølser. Barn synes ofte det er gøy å prøve noe nytt – særlig hvis det ser friskt og innbydende ut, mener Linda.  

Her er 5 forslag til superduper bursdagsmat som kommer til å forsvinne ned i små mager på null komma niks!

 

1. Søtpotet-minipizza

Det er noe helt annet enn pizza. De er lette å lage og servere. Du kan variere fyllet alt etter hva bursdagsbarnet ønsker. Bak gjerne skivene kvelden før og lag fyllet klart, så steker du dem kjapt rett før servering.

Du trenger (til 4 personer):
Ca. 1 kg søtpotet – bruk store søtpoteter
400 g karbonadedeig
1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss tomatpuré
1/2 boks hakkede tomater
1-2 dl vann
Chili, salt, pepper, pizzakrydder og paprikakrydder
Revet ost

 

Slik gjør du:

1. Start med søtpotetene, siden de skal forstekes. Sett ovnen på 180 ˚C. Skrell søtpotetene og del i ca. 1 cm tykke skiver. Fordel over langpanner med bakepapir og forstek i ca. 15-20 minutter, eller til søtpotetskivene begynner å bli møre (husk varmluft om du har to brett i ovnen).

 2. I mellomtiden lager du fyllet. Stek karbonadedeig med hakket løk og finhakket hvitløk, tilsett tomatpuré, hakkede tomater og vann. La det putre på middels varme til en fyldig kjøttsaus. Smak til med krydder.

3. Fordel fyllet på søtpotetskivene og topp med ost. Bruk gjerne litt ekstra grønnsaker om du ønsker det, jeg hadde på tomater, rødløk og mais. Sett tilbake i ovnen i ca. 15 minutter, eller til osten er smeltet og gyllen.

👍TIPS: Slik lykkes du med allergivennlig bursdag  👍

 

2. Sunne bananpannekaker

Disse pannekakene har ikke tilsatt sukker. Det trenger du ikke – bananene gjør jobben! 

Du trenger (til 8-10 stk): 
2 modne bananer
2 egg
100 g havremel
2 ts bakepulver
1/2 dl melk eller vann
Kanel
Kardemomme

Slik gjør du:

1. Mos bananene med en gaffel. Rør deretter sammen alle ingrediensene til en jevn og fyldig pannekakerøre. Juster med litt mer væske, om nødvendig

2. Stek gylne pannekaker på middels varme. Server varme, lune eller kalde, med eller uten valgfri topping.

👛LES OGSÅ: 7 tips til bursdag på budsjett 👛

 

3. Kyllingspyd

Hvorfor ikke fyre opp grillen til barnebursdagen? Grill gir god stemning, og barna kan se og følge med mens maten lages. Kyllingspyd er et alternativ til pølser, og fiskespyd går også an! Server med hjemmelaget lompechips (se neste oppskrift).

Du trenger (til 3 personer): 
3 kyllingfileter
3 sjampinjong
1/2 paprika
1 rødløk
Grovkvernet chili og hvitløk
Soyasaus
Sesamfrø


Slik gjør du:

1. Del kylling og grønnsaker i passelige biter og tre på 6 spyd. Ha over grovkvernet chili, hvitløk, en slump soyasaus og strø over sesamfrø til slutt.

2. Grill til kyllingen er gjennomstekt, men fortsatt saftig.

🍐 TIPS: Lag fruktspyd med barna 🍊🍏

 

4. Lindas lompechips

Selv om du ikke skal servere pølser, kan du likevel kjøpe lomper! Og har du noen lomper liggende som begynner å bli tørre, er dette en genial måte å bruke dem på. 

Du trenger:
Lomper
Krydder
Evt. revet ost

 

Slik gjør du: 

1. Skjær eller klipp lompene opp i biter, legg på et stekebrett med bakepapir og strø over valgfritt krydder. Ha over litt ost om du ønsker, her er det brukt en osteblanding av mozzarella og cheddar som ble veldig godt.

2. Stek midt i ovnen på 200 ˚C (over- og undervarme) i 8-12 minutter, til lompene er sprø og gylne. Avkjøl og server!

 TIPS: Her er 6 fantastiske bursdagstriks 🎉🎈

 

 

5. Kiwi på pinne 🥝

Trenger du egentlig godteri når du kan servere vakre kiwipinner, dyppet i sjokolade? Du kan fint ta vekk skallet, men går også helt bra å spise det. Server dem kalde med stivnet sjokoladetrekk, eller helt fryste som ispinner.

Du trenger (til 6-8 stk):
2 kiwi
50 g mørk sjokolade

Slik gjør du: 

1. Del kiwien i ca. 1 cm tykke skiver, unngå kantene. Stikk en ispinne inn i skiven og sett i fryseren i ca. 30 minutter.

2. Smelt sjokolade i en bolle over kokende vannbad og dypp kiwi-skivene nedi. Sett tilbake i fryseren til sjokoladen er stivnet.

Tips: Pinneisen kan fint oppbevares i fryseren. Jo lengre den står, jo mer blir den til en ordentlig ispinne.


05.04.2018 13.15.00