Slik lykkes du med allergivennlig bursdag

Pølsefest med ketchup? Kake med krem? Så enkelt er det ikke alltid lenger – på godt og vondt. Mange barn er i dag allergiske eller intolerante mot en eller flere råvarer.

 

Spør på forhånd

– Det viktigste er god kommunikasjon. Spør i bursdagsinvitasjonen om det er noen spesielle mathensyn dere skal ta. Foreldre har ansvaret for å være tydelige på hva barnet deres kan spise – og ikke, sier ernæringsrådgiver i Norges Astma– og Allergiforbund, Guro Waage.

Hun anbefaler å servere det samme til alle – så langt det lar seg gjøre. Er et barn allergisk mot egg, lager du bursdagskake uten egg til alle barna.

– Økonomisk er det en fordel, men ikke minst slipper barnet å føle seg annerledes. I komplekse tilfeller kan det være vanskelig, og vi hører om barn som da tar med seg egen kake. Snakk med foreldrene til barnet det gjelder, de kan å håndtere dette og gi deg gode tips, sier Waage.

LES OGSÅ: Slik blir barnebursdagen en suksess


HURRA FOR MEG: Bursdagskaka kan være både like fin og god selv uten egg eller gluten. FOTO: Istock

Tips til allergivennlig bursdagsmat

De vanligste allergiene hos barn er mot egg, melk, nøtter, gluten og peanøtter. Mange blander nøtter og peanøtter, men peanøtten er faktisk en belgfrukt, og ikke i slekt med nøtten. Ofte kan du spise det ene og ikke det andre.

Mange ringer til Guro Waage og er engstelige for å gjøre feil. Hun har gode tips til hvordan du lager bursdagsmat alle kan spise:  

🎂 1. Du finner fine oppskrifter på nett som er uten gluten, melk eller egg. Butikken har også egne hyller med matvarer for allergikere. Produsenter som Toro har ferdige kakemikser uten egg, melk eller hvetemel. Husk å lese ingredienslisten nøye, uansett hvor du finner varen.

🍧 2. Sorbet og saftis er ofte et godt alternativ til godteri – som de fleste kan spise. Husk også her å lese ingredienslisten nøye, fordi saftis noen ganger kan inneholde melk.


POPCORN: Billig, lettvint og noe de fleste tåler og liker. FOTO: Istock

🍿 3. Popcorn er noe de fleste barn tåler. Du får også kjøpt sukkerspinnmaskin for et par-tre hundrelapper. Sukkerspinn er både gøy og fritt for allergener.

🍬 4. Vingummi-godteri kan de fleste spise, men inneholder riktignok mye sukker. For veganere eller muslimer, må du her være oppmerksom på at vingummi ofte er laget med gelatin fra svin.

 🍓 5. Frukt, bær og grønnsaker er noe barn som regel tåler. Morsomme fruktspyd er veldig populært. Oppkuttede grønnsaker er også godt, gjerne med ulike typer dip.

🥑6. Melkefri dip som for eksempel kokosyoghurt, finner du lett oppskrift på – eller guacamole laget av avokado. Guacamole kan også inngå i en allergivennlig taco.

 – Putt alle ingrediensene i ulike skåler, så kan barna ta det de vil og tåler. De litt større barna vet hva de skal styre unna. Eller du kan bruke lefser, gjerne av mais, som små pizzabunner. Da kan barna ta på sin egen miks, tipser Waage.

OBS! Her er bursdagstabbene du vil unngå!

🍤 7. Hvis alle tåler sjømat, kan du servere grillspyd sammen med ris og grønnsaker. Her går det også an å la barna lage spydene selv, og de kan velge om de vil ha på kjøtt, grønnsaker, sjømat eller en miks av alt.

I tillegg til allergikere, bør du ta hensyn til barn som er vegetarianere, veganere og muslimer når du setter sammen menyen. Det kan derfor være lurt å la barna få plukke selv, og uansett inkludere grønnsaker som barn liker.

 
ALLE SLAGS PØLSER: Nå til dags fins det ei pølse for alt, uansett allergi eller religion.  FOTO: Istock

 

Slutt for pølsa i bursdag?

Men hva med pølsefesten? Er den lagt ned?

 – Nei da. I dag finner du vegetarpølser, halalpølser, pølser helt uten gluten og melk, glutenfrie og melkefrie pølsebrød, så pølsefest kan du ha, opplyser Waage.

 Hun er samtidig opptatt av å servere barn variert og sunn mat. Gjerne også i bursdag.

 – Jeg er ikke stor fan av barnemenyer, barn spiser mye forskjellig hvis de blir tilbudt, sier hun.

 LES OGSÅ: 7 tips til bursdag på budsjett

 

Test allergien 

Allergi har mange grader, den verste er hyperallergi – oftest mot nøtter. Enkelte med nøtteallergi kan få kraftige reaksjoner av selv svært små mengder.

 – Mange synes allergier er skummelt, men det trenger ikke å være vanskelig å tilpasse maten. Barn er ofte flinke til å ta ansvar for egne allergier. De med hyperallergi skal også være utstyrt med adrenalinpenn, skulle uhellet være ute, sier Waage.


PASS PÅ: Selv om barn vet at de ikke tåler enkelte ting, kan fristelsen likevel bli stor. Derfor er det viktig at foreldre som har barn med matallergi gir bursdagsforeldrene tydelig beskjed. FOTO: Istock

Årsakene til at vi blir mer allergiske er sammensatte, og vi vet også at mange opplever å være allergiske, uten at de har fått en grundig utredning. Det kan føre til restriksjoner i kostholdet. 

Det vil si at for eksempel gluten og melk får skylda for plager barna eller de voksne måtte ha, uten at det er satt en diagnose. Dette kan være problematisk, både med tanke på vekst, utvikling og inntak av næringsstoffer, men også det psykososiale.

Guro Waage ber foreldre med barn med en intoleranse eller allergi, om å teste dem med jevne mellomrom.

 – Mange vokser allergiene av seg, og da er det dumt å ikke vite det, sier hun.

LES OGSÅ: Dekk et superkult bursdagsbord!


20.02.2018 14.27.00