Slik får du en stressfri førjulstid

Hjelp!

Føler du at oppgavene vokser deg over hodet nå i førjulstiden? Dagene flyr og julaften nærmer seg med stormskritt? Hvor skal du kjøpe hva - til hvem? Når skal du kjøpe hva av julematen? Hvordan funker julelysene? Hva mangler av pynt og julekaker?

Her er en guide som sikrer alt av gaver, mat, pynt og kos – helt uten stress. Nøkkelen ligger i planlegging.


1. Gaveinnkjøp uten stress

Det enkleste er å handle på nettet. Men har du tenkt deg ut på julehandel i de hektiske dagene før jul, kan det være lurt å forberede seg litt:

 • Planlegg og skriv en liste. Skriv opp navnene på de du skal kjøpe gaver til. Ved siden av hvert navn, sett opp noen ideer til passende gave, så vet du omtrent hva du skal se etter.

 • Legg opp løypa på forhånd. Bokhandel, lekebutikk, sportsbutikk, parfymeri - finn ut på forhånd hvordan du enklest mulig kan gå fra den ene til den andre.

 • Få lagt av det du skal ha. Ring gjerne butikken med en gang de åpner om morgenen og sjekk om de har det du skal ha. Be gjerne om at de legger det av til deg. Da slipper du å stresse fra butikk fra butikk for å finne det du har på listen.

 

 

 • Gjør klar navnelapper på forhånd. Skriv lapper eller til/fra-kort med navnene på de du kjøper gaver til, før du går hjemmefra. Fest dem til gavene med en gang du har kjøpt dem, så vet du hvem som skal ha hva og slipper rot og stress med innpakning.

 • Med gode sko og lette klær blir du ikke så fort varm og sliten, og en romslig ryggsekk er genial til å bære i. Bruk gjerne en jakke med innerlomme, og ha betalingskort og penger der. Førjulstid og stappfulle butikker er også høysesong for lommetyver.

 • Pakk inn, sett på kort og gjem vekk. Gjør gjerne klar alle gavene når de er innkjøpt, sett på til/fra kort og legg dem i forskjellige samleposer: En som skal kjøres til svigers, en med gaver som skal legges under treet, en som skal i julenissens sekk (må gjemmes godt!), kanskje en som skal til Frelsesarmeen. Da slipper du å stresse med det i den siste hektiske innspurten.

 Er du tom for gaveideer - fortvil ikke. Her er julegavetips til liten og stor.

 

 

2. Stressfri julemathandel

Ribbe, pinnekjøtt, kalkun, lutefisk, juletorsk. Hvor tidlig du skal være ute med å kjøpe julemiddagen, avhenger av hva dere skal spise.

 • Ribben kan være fersk eller fryst. Meningene er delte, men mange mener at det kan være vanskeligere å få svoren sprø på fryst ribbe enn på fersk. Fersk ribbe kan holde seg opptil en uke i kjøleskap. Den blir best hvis du gnir den inn med rikelig salt og pepper to-tre dager før den skal spises, og lar den ligge innpakket i matpapir eller liknende i kjøleskapet.


Tips! Kjøp gjerne en pakke ribbefett, som du får kjøpt i mange butikker. Putt den gjerne i fryseren hvis den har kort holdbarhet. Da har du sikret deg nok av dette hvis det skulle bli for lite når du steker ribben. Du kan også for eksempel ha litt av det i stekepannen sammen med bacon til lutefisk, hvis det blir litt lite baconfett.

 • Pinnekjøttet og vossakorven eller annen pølse kan du kjøpe når som helst fram til lille julaften, det er tørket kjøtt som holder seg i pakken i lang tid. Men du må legge det i vann lille julaften, og husk å beregne en tre timers tid til kokingen.

 • Kalkunen kan du kjøpe fersk to-tre dager før julaften, eller fryst når som helst. Forskjellen på fersk og fryst kalkun er liten, men skal du bruke fryst, må du beregne tre dagers tining i kjøleskap for at den skal beholde saftigheten.

 • Lutefisk og juletorsk er best i fersk versjon. Gjør en avtale med butikken om at de legger av fisken til deg, så du kan hente den helst på julaften, eller til nød dagen før. Men du kan også kjøpe torsken før jul, og fryse den ned. Lutefisken kan du også kjøpe ferdig fryst hvis du ikke får tak i fersk.

 • Sylte, ribberull og annet til julefrokosten kan også kjøpes flere dager før jul, hvis du ikke lager det selv.

 • Tilbehøret til middagen har du også god tid på deg til å få tak i: Gode poteter. Kål til surkål. Kålrot til stappe. Erter til ertestuing (eller kjøp ferdig). Gulrøtter til juletorsk. Bacon til julefisk eller til kalkun-stuffing. Sopp, brødterninger og annet til stuffingen.

 • Det er også lurt å kjøpe det som trengs til desserten i god tid – i hvert fall det som du ikke må ha ferskt: Riskrem, frosne molter, kremfløte og annet.

 • Kaffekosen: Julekaker og marsipan. (NB: Ikke glem kaffe!)

 

Tips! Skriv en egen liten liste over det som må kjøpes ferskt like før jul, og sørg for at du har tid til å få tak i det selv om din faste butikk skulle være utsolgt.

 

 

3. Julepynt i boks

Noen pynter juletreet og julehjemmet flere dager før julaften, mens noen venter til Dagen før Dagen.

Hvis du hører med til dem som venter, er det lurt å sjekke pynten flere dager på forhånd. Det er jo bittert hvis du har pyntet treet etter alle kunstens regler, for bare å oppdage at lysene ikke fungerer. Ta dem opp og sett i kontakten, og sjekk at alle lyser som de skal. Gjør det samme med julestjerner og alt annet elektrisk.

 (Kilder: mytaste,no, dinside.no, godfisk.no, gladimat.no)
 

Lagre

Lagre


01.12.2017 12.57.00